Goed nieuws: Energierekening gaat flink omlaag!

De energierekening van Nederlandse huishoudens gaat de komende jaren met enkele tientallen euro’s per jaar omlaag, omdat netbeheerders minder moeten gaan rekenen voor het transport van elektriciteit en gas. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag bekendgemaakt. De tariefverlaging voor 2014 tot en met 2016 moet volgens een ontwerpbesluit een totale besparing opleveren van tenminste 500 miljoen euro. ”Met dit voorstel hebben we een goede balans gevonden tussen betaalbaarheid voor de consument, en de mogelijkheid voor netbeheerders noodzakelijke investeringen te doen met het oog op leveringszekerheid”, aldus de toezichthouder.

Lage rente

De besparing voor de huishoudens is volgens de ACM onder meer mogelijk door de huidige lage rente, waardoor netbeheerders goedkoop kunnen lenen. De komende zes weken krijgen landelijke en regionale netbeheerders de mogelijkheid om te reageren op de ontwerpbesluiten. Het besluit wordt in het najaar definitief.

Inkomsten

Koepelorganisatie Netbeheer Nederland is het niet eens met de maatregel. ”Elke verlaging van de tarieven is wat ons betreft nu niet handig. Daardoor gaan de inkomsten omlaag en wordt het lastiger om te kunnen investeren in het energienet. Dit is ook een grotere verlaging dan in voorgaande jaren, dat is niet terecht´´, zegt een woordvoerder. ”Wij zullen onze zienswijze bekendmaken bij de ACM.’Een woordvoerder van netbeheerder TenneT kon nog geen inhoudelijke reactie geven. ”We zijn het aan het bestuderen. We moeten wel kijken of hiermee er inderdaad voldoende ruimte overblijft om te investeren”, aldus de zegsman.

Bezwaren

De ACM hoeft zich in principe niets aan te trekken van de eventuele bezwaren, maar de netbeheerders kunnen wel in beroep gaan bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Het besluit van de rechter is dan doorslaggevend. De grote netbeheerders in Nederland zijn Liander, Stedin, Enexis, Delta en TenneT.

Bron: Nu.nl

 

Lees ook:Zonnepanelen of hypotheek aflossen?
Lees ook:Schrikken van de OZB!
Lees ook:Veel zwartspaarders melden zich bij de belastingdienst en stappen over op een witte bankrekening
Lees ook:Kado van de fiscus
Lees ook:Bijna 16 procent van de kantoren in Nederland stond eind 2012 leeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.