Meer dan alleen de basis?

Die zorgverzekeringen blijven me bezighouden. Ja echt, ik wil er iets aan gaan veranderen dit jaar. Vorige week had ik het al over een hoger eigen risico binnen de basisverzekering, als manier om te besparen op die steeds hogere premies voor je ziektekostenverzekering. Inmiddels gaan mijn gedachten zelfs richting de keuze om helemaal geen aanvullende verzekering meer af te sluiten. De dekking is bij veel van die verzekeringen eigenlijk helemaal niet zo spannend, maar je betaalt er wel flink voor.

Neem nou onze tandartsverzekering. We hebben een vrij beperkte, okay, maar hoe beperkt – dat realiseerde ik me pas op 31 december vorig jaar. Lief had in dat jaar een lekkere wortelkanaalbehandeling ondergaan, en moest daarvan eigenlijk bijna alles zelf betalen. Hoezo? We zijn toch aanvullend verzekerd? Ja… maar tot maximaal € 225 per jaar. En daar betaal je dan iets van € 150 per jaar voor. Ja, als je meer dan €150 kosten maakt, haal je de verzekering eruit. Maar de ‘winst’ is dus maximaal €75. Nou ja, sorry hoor, die kunnen we ook nog wel zelf betalen. Gaan de kosten niet verder dan de jaarlijkse controle, dan houd je er immers weer wat aan over. Wat een onzindekking zeg!

Als je dan ook even kritisch gaat kijken naar de inhoud van de aanvullende verzekeringen, dan zit daar vaak wel heel veel in waar we toch geen gebruik van maken. De anticonceptiepil, okay, maar wat kost dat nou helemaal? Bril – ja, ik heb er inmiddels één, dus moet dat meeverzekerd? Nou ja, voor een dekking van €50 eens in de drie jaar geloof ik het eigenlijk ook wel. Fysiotherapie is eigenlijk het voornaamste waarvan ik denk: prettig als dat gedekt is. Aan de andere kant – we kunnen ook daar misschien gewoon zeggen: als het dan nodig is, dan betalen we het wel zelf.

Ik neig er dus een beetje naar om alleen maar een basisverzekering aan te houden voor het komend jaar. Of een aanvullende verzekering voor één van ons, zodat de kids gratis meeliften op die dekking. Maar voor de kinderen zit weer heel veel meer in de basisverzekering dan voor volwassenen. Pfffff wat een gedoe is het toch, dat beslissen over de zorgverzekering. Maar over een maand moet ik het wel gedaan hebben!

Lees ook:Gaat zorgpremie volgend jaar omlaag?
Lees ook:Zorgkosten…verzekeren of sparen?
Lees ook:Wel of niet wisselen?
Lees ook:Toch niet zo Zorgeloos
Lees ook:Meer risico nemen dan maar?

Eén reactie op “Meer dan alleen de basis?

  1. Smit

    Wie weet er nu vooraf wat die het komend jaar aan medische kosten gaat maken? Zo ben je gezond, zo heb je een auto-ongeluk en loop je het hele jaar bij de fysio. Verzekeren is het dekken van een onzeker voorval wat je zelf niet kunt of wil betalen dus dan lijkt me een keuze altijd makkelijk, aanvullend of niet. Tip: kijk eens naar de premies en dekking van CZ Direct.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.