Je kunt het tóch proberen, maar of ‘t lukt?

Het blijft rommelen met de assurantiebelasting. Je weet wel, die heffing over veel van onze schadeverzekeringen, die van 9,7% naar 21% verhoogd wordt door het nieuwe kabinet. Eerst werd er een truc bedacht om die voor een jaartje te ontwijken. Die leek te worden geblokkeerd, maar blijkt nu toch weer mogelijk.

Wazig verhaal? Ja, nou en of! Maar goed, het kan jou geld besparen, dus probeer ik het toch uit te leggen. Hoe zit het? In eerste instantie zou de wijziging per 1 januari 2013 ingaan, en hadden slimme jongens (of meiden natuurlijk) bedacht dat je daar omheen kon door voor die tijd een jaarpremie vooruit te betalen.

Dat vonden ze bij Financiën niet leuk, dus zeiden ze: het gaat in per 1 april 2013 – maar voor de bepaling van het percentage assurantiebelasting kijken we naar de periode van dekking. Dus niet naar het moment van betaling. Heb je te weinig betaald, dan krijg je een naheffing. Weg truc.

Nu wordt het toch weer anders. Dat gedoe met die periode van dekking is voor de verzekeraars heel lastig uit te voeren. Daar zitten ze dus niet op te wachten. De uitkomst is nu wat het oorspronkelijk was: toch per 1 januari 2013. De bepaling over de naheffing is er nog steeds. Maarrr die wordt alléén toegepast als er met de truc teveel belasting ontweken wordt. Anders niet.

Ofwel: je kunt het proberen op die manier te doen. Blijkt dat teveel mensen het doen, en de beoogde besparing van €1.222 miljoen niet gehaald wordt, dan gaan ze alsnog naheffen. Maar dan wel vanaf 1 april, niet vanaf 1 januari. Die drie maanden heb je dan toch gewonnen. Of misschien wel het hele jaar, als het wel meevalt met de misgelopen bedragen. Pffff.

Je kunt het dus tóch proberen, met die jaarbetaling vooruit. Alleen is er een kansje dat je dan later een stuk moet bijbetalen.

Lees ook:Stokje voor bespaartruc
Lees ook:Belasting besparen (1)
Lees ook:Chipknip saldo weg op 1 januari 2015?
Lees ook:Blijf kritisch
Lees ook:Besparen door opstappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.