Killing zorgpremie

Hadden we het maar steeds over die hypotheekrenteaftrek, blijkt het heetste hangijzer van het regeerakkoord toch echt de zorgpremie te zijn… als je een beetje leuk verdient ga je zomaar drie keer zoveel betalen!

Ik schrik niet snel van financiële onderwerpen, maar dit keer moest ik toch ook echt even slikken. Want wat vinden we de premie van onze zorgverzekering nu al hoog. Toch? Iedereen hoor je erover. Rutte en Samsom willen die premie laten afhangen van je inkomen. Klinkt op zich niet onlogisch, vind ik. Samen delen, bruggen bouwen, sterkste schouders, zit wat in.

Alleen als het dan omgezet wordt in cijfers….pffff. Wie een modaal inkomen heeft – da’s zo’n €33.000 bruto per jaar – gaat voor de basisverzekering in de toekomst van Rutte II naar € 150 per maand. Terwijl je de basispolis nu hebt voor iets meer dan € 100 per maand. Da’s al een pittige stijging. Is je inkomen hoger dan dat…stijgt de premie lekker mee. Bij een bruto inkomen van € 66.000 kom je op ruim € 450 per maand. Voor de básisdekking! Dát is veel!

Telegraaf schreeuwt moord en brand, dat is ook hun rol in ons land natuurlijk. Ergens tussen de regels door lees je nog wel even iets over een belastingverlaging. De tarieven in de tweede en derde belastingschijf gaan omlaag met 4,05%. En de hoogste schijf gaat naar 49% – dus 3% lager dan de huidige 52%. Daarmee wordt het leed van de hoge zorgpremie dan wel een beetje verzacht natuurlijk. Bij een inkomen van € 66.000 betaal je dan…even snel uitgerekend… zo’n € 1.800 minder aan belasting per jaar. Dus € 150 per maand. Op een premieverhoging van € 350 kost je dat per saldo dus nog steeds € 200 per maand extra.

Echt lage inkomens gaan erop vooruit, en dat mag ook wel een keer natuurlijk. En ja, daar betalen anderen de rekening van. Alleen is de premie wel begrensd. De écht hoge inkomens van tonnen worden daardoor veel minder getroffen dan de  groep tussen 1 en 2 keer modaal – de middeninkomens noemen we die. Dat doet dan wel vreemd aan.

Ik heb de plannen nog niet in detail bekeken maar hoop wel dat er ook écht iets gedaan gaat worden aan de verspilling in de zorg. Want van iedereen die in de zorg werkt, hoor ik altijd maar dat er zoveel geld uitgegeven wordt aan onnodige zaken. En ik vind het niet erg om meer te betalen voor noodzakelijke zorg – maar wel als het geld over de bank gesmeten wordt.

Lees ook:Gaat zorgpremie volgend jaar omlaag?
Lees ook:Stokje voor bespaartruc
Lees ook:Verlichting stress zorgpremie
Lees ook:70% van de Nederlanders hebben afgelopen jaar bezuinigd
Lees ook:Inkomens scheefhuurders lastig te achterhalen, waardoor inkomensafhankelijke huurverhoging niet toepasbaar is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.