Belastingverhoging ont…wijken

Nou, het lijkt echt te gaan gebeuren: de assurantiebelasting naar 21%. Tenminste, daar zijn de heren Rutte en Samsom het over eens geworden in hun deelakkoord. En dat gaat eigenlijk iedereen behoorlijk wat geld kosten. Want verzekeringen hebben we allemaal, tenminste – als het goed is. Een autoverzekering moet simpelweg als je autorijdt. Een opstalverzekering is verplicht als je een hypotheek hebt. En als het goed is heeft iedereen ook wel een inboedel- en een aansprakelijkheidsverzekering. Allemaal polissen waarbij over de premie assurantiebelasting betaald wordt.

Assurantiebelasting betaal je niet over de premie van je zorgverzekering, en ook niet voor levensverzekeringen. Dat scheelt dan weer. Anders zou het wel erg uit de hand lopen met de verhogingen. Maar goed, zo is het al pittig genoeg. Een verhoging van 9,7% naar 21%! Allerlei clubs zijn aan het rekenen geslagen wat je per jaar extra kwijt zult zijn aan je verzekeringspremies, door die enorme stijging (meer dan het dubbele!) van de assurantiebelasting. Het Verbond van Verzekeraars heeft het over een bedrag van €100, maar ook € 150 wordt wel genoemd. Bijvoorbeeld voor gezinnen met twee auto’s.

Slimmeriken kunnen hier een jaartje omheen. Want door de premie vóór 1 januari 2013 voor een jaar vooruit te betalen, word je pas eind 2013 geconfronteerd met de hogere assurantiebelasting. En profiteer je ook nog van de relatief lagere premie die een verzekeraar bij jaarbetaling rekent. Ze hoeven dan immers niet iedere maand te incasseren, dat scheelt in de kosten. Moet je alleen wel even het geld hebben liggen voor de jaarpremie van alle verzekeringen die onder de heffing vallen. Als je dat hebt, kun je er voor een jaar pittig mee besparen. Tenminste, als staatssecretaris Weekers niet iets bedenkt om deze tijdelijke ontwijking van de belastingverhoging te blokkeren.

Wil je nou écht besparen op je verzekeringen, dan doe je er nog beter aan door eens kritisch door je polispakket heen te gaan. Zitten er geen overbodige verzekeringen tussen? Of onnodig uitgebreide dekkingen? Misschien zelfs dubbele dekkingen? En kun je niet behoorlijk goedkoper uit zijn met je verzekeringen door over te stappen naar een andere verzekeraar? Als je dat nou even goed onderzoekt met een serieuze vergelijking, als je toch bezig bent, sla je twee vliegen in één klap.

Lees ook:Stokje voor bespaartruc
Lees ook:Zo bespaar je op je verzekering: 8 tips
Lees ook:ANWB niet helemaal eerlijk?
Lees ook:Kan jouw overlijdenspolis niet goedkoper?
Lees ook:Gratis verzekerd… misschien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.