Betalen van de hypotheek voor veel mensen moeilijker

Het aantal woningbezitters dat de hypotheekkosten niet (meer) kan betalen is afgelopen jaar met 25 procent gestegen. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde Hypotheekbarometer van Bureau Krediet Registratie (BKR).  Op dit moment hebben 81.888 huiseigenaren een betalingsachterstand. Begin 2008 waren dat er nog zo’n 31.500 en begin 2005 iets meer dan 21.000. Sinds 1 januari dit jaar zijn er 4743 huiseigenaren met betaalproblemen bij gekomen. BKR spreekt van een betalingsprobleem bij een achterstand van meer dan 120 dagen op een lopend hypotheekcontract.

Ondanks de forse stijging is het aantal achterstanden nog altijd relatief laag. Het gaat om 1,6 procent van het totale aantal huiseigenaren. Volgens BKR zijn de betalingsproblemen bij bijvoorbeeld de Belastingdienst, zorgverzekeraars en energieleveranciers ”veel groter”.

Werkloosheid

Volgens het BKR heeft de toename van het aantal wanbetalers vooral te maken met de slechte huizenmarkt, stijgende werkloosheid en echtscheidingen. Volgens BKR-directeur Peter van den Bosch gaat het in ieder geval niet om onwil of bewuste wanbetalers. ”Gelukkig gaan banken en consumenten steeds vaker in gesprek om tot een oplossing te komen”, ziet Van den Bosch.

Bron: Nu.nl

Lees ook:Werkloosheid loopt verder op
Lees ook:Steeds meer mensen hebben achterstand in de betaling van hun hypotheek
Lees ook:Werkloosheid is opnieuw fors gesteven volgens laatste cijfers CBA
Lees ook:Het consumentenvertrouwen is in Nederland sinds 2008 hard gedaald
Lees ook:Huishoudens geven in februari opnieuw minder geld uit aan goederen en diensten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.