Woningmarkt nog altijd onder druk

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn wederom flink minder woningen verkocht, tegen een lagere prijs. In vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar gaat het zelfs om een daling van 30 procent. NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal ruim 17.500 woningen. In totaal zijn er zo’n 23.750 woningen verkocht. Dit blijkt donderdag uit cijfers van de NVM, de grootste makelaarsorganisatie van Nederland. Een woning wordt nu voor gemiddeld 206.000 euro verkocht.

Toch durft de makelaarsvereniging er vanuit te gaan dat het dieptepunt van de woningmarkt inmiddels is bereikt. Begin 2013 voorspelde de vereniging dat de prijzen ook dit jaar weer dalen tussen de 5 en 7 procent.

Volgens de makelaars zijn er twee signalen waaraan uitzicht op herstel af te leiden is. In eerste instantie dalen de woningprijzen niet meer zo hard als in 2012. In het derde kwartaal van 2012 lagen de prijzen nog 7,3 procent lager lagen ten opzichte van een jaar eerder. Nu is de daling met 5,5 procent veel minder sterk.

De makelaarsvereniging stelt dat woningen door die daling ook steeds betaalbaarder zijn geworden. De woonlasten van een gemiddelde tussenwoning in Nederland liggen nu ruim 18 procent lager dan begin 2009, aldus de NVM.

Ook is het voor het eerst sinds lange tijd dat het aantal te koop staande woningen in Nederland niet is gestegen. Dat zijn er naar schatting momenteel 227.000. Een woning staat gemiddeld 170 dagen te koop.

Evenwicht vraag en aanbod

“De betaalbaarheid van koopwoningen ten opzichte van huurwoningen neemt toe. En het aanbod en de verkooptijden van woningen die te koop staan, stabiliseren. Daaraan zie je dat het evenwicht tussen vraag en aanbod langzaam herstellende is”, zo stelt voorzitter Ger Hukker.

Hukker vindt al enige tijd dat het goed is dat de vraagprijzen van koopwoningen dalen. Hij spreekt over een nieuwe werkelijkheid met steeds reëlere prijzen. “Daardoor gaan vraag en aanbod weer langzaam naar elkaar toe groeien”, zo stelt hij.

Ook De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau lieten onlangs al weten uit te kijken naar een stabilisatie op de woningmarkt.

Bron: Nu.nl

 

Lees ook:Nederland is opnieuw in een recessie beland
Lees ook:Het consumentenvertrouwen is in februari naar een historisch dieptepunt gedaald
Lees ook:Bijna 16 procent van de kantoren in Nederland stond eind 2012 leeg
Lees ook:Hypotheekschuld voor het eerst gedaald
Lees ook:Onmaatschappelijk hoge winst…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.