Inkomens scheefhuurders lastig te achterhalen, waardoor inkomensafhankelijke huurverhoging niet toepasbaar is

En weer is de inkomensafhankelijke huurverhoging in het nieuws. Ik berichtte er al een aantal keer over de afgelopen twee weken. Dit keer wordt duidelijk dat een flink deel van de inkomens van scheefhuurders niet achterhaald kan worden. Woningcorporaties kunnen bij slechts 70 procent van hun woningen een hogere huur in rekening brengen aan scheefhuurders. Bij ongeveer 660.000 van de 2,2 miljoen corporatiewoningen heeft de Belastingdienst het inkomen van de huurder niet kunnen vaststellen, zo blijkt vrijdag uit een inventarisatie van de Volkskrant. Deze huurders krijgen een huurverhoging van maximaal vier procent. De inkomensafhankelijke huurverhoging gaat op 1 juli in.

Corporaties kunnen huurders geen extra huurverhoging geven zonder inkomensverklaring van de Belastingdienst. Als het inkomen wel bekend is, mogen de huren afhankelijk van de hoogte daarvan met 4,5 procent of 6,5 procent verhoogd worden.

Onder de 46 ondervraagde grote woningcorporaties zijn er 27 die de inkomensafhankelijke huurverhoging gedeeltelijk invoeren. Zij doen dit alleen voor huurders van wie het inkomen bekend is. De rest krijgt de minimumverhoging van 4 procent, ongeacht hun inkomen.

Op tijd

Slechts vier corporaties hebben alle gegevens op tijd binnen. De overige 15 zien helemaal af van de inkomensafhankelijke huurverhoging.

De Belastingdienst bevestigt tegenover de krant dat er bij honderdduizenden huurwoningen iets is misgegaan met het aanleveren van de gegevens. Het is onduidelijk hoeveel huurinkomsten corporaties hierdoor mislopen.

Bron: Nu.nl / Volkskrant

Lees ook:Inkomensafhankelijke huurverhoging dreigt een chaos te worden
Lees ook:Inkomensafhankelijke huurverhoging, hoe werkt dat nou eigenlijk?
Lees ook:Lagere huur bij lager inkomen
Lees ook:Alle huren met €120 omhoog!
Lees ook:Begrotingstekort dit jaar hoger dan toegestaan – nieuwe bezuinigingen lijken onvermijdbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.