Het consumentenvertrouwen is in Nederland sinds 2008 hard gedaald

Alleen Griekenland heeft nog minder vertrouwen

In vergelijking met andere EU-landen is het consumentenvertrouwen sinds 2008 bijzonder hard gedaald. Alleen de Griekse consumenten verloren nog harder hun vertrouwen in de economie, blijkt woensdag uit een toelichting van het Centraal Planbureau (CPB) op de ramingen voor de Nederlandse economie voor dit en volgend jaar.

”Hier is iets geks gaande”, zei CPB-directeur Coen Teulings woensdag. ‘Het consumentenvertrouwen heeft zich in Nederland buitengewoon slecht ontwikkeld. Alleen Griekenland staat er slechter voor. De Nederlandse consument houdt de hand op de knip en dat is iets wat aandacht behoeft.”

Huizenmarkt

De ontwikkelingen op de Nederlandse huizenmarkt spelen een belangrijke rol in het lage consumentenvertrouwen in Nederland. De afgelopen jaren zijn de prijzen nominaal 17 procent gedaald, met de inflatie meegerekend zelfs 23 procent. Teulings waarschuwde voor zichzelf versterkende negatieve spiralen. Teulings toonde zich ”enerzijds somber” over de cijfers en ontwikkelingen in de Nederlandse economie, maar zei tegelijk dat Nederland er economisch structureel goed voor staat.

”Het beeld dat we in Nederland boven onze stand leven is grosso modo niet juist.” Vooral de export tilt Nederland volgend jaar naar verwachting uit de crisis.

Werkloosheid

Verder is de werkloosheid met 6 procent hoog, maar Europees gezien valt het volgens Teulings nog mee. “En de prijsdalingen op de huizenmarkt in Spanje en Ierland waren groter. Er is in Nederland bijvoorbeeld ook geen grote voorraad van leegstaande huizen die eerst weggewerkt moet worden.”

De gevolgen van overheidsbezuinigingen op de economie worden volgens Teulings onderschat. “Door de crisis is het effect groter dan normaal.”

Stabiliteit

Hij heeft een advies aan kabinet en oppositie: helderheid geven over wat de plannen zijn voor de huizenmarkt en de economie. ” Er is behoefte aan stabiliteit. We staan voor omvangrijke bezuinigen en hervormingen. Het belangrijkste is dat we die uitvoeren. Verder moeten we zo veel mogelijk rust betrachten met verder maatregelen.”

Teulings verwacht vooral veel van het dinsdag voorgestelde plan waarin institutionele beleggers als pensioenfondsen indirect banken helpen met het financieren van hypotheken.

”Dat biedt belangrijke aanknopingspunten voor herstel van vertrouwen en kan ook leiden voor herstel van de balansen van banken. Dan kan het gevoel van een negatieve spiraal op de huizenmarkt doorbroken worden.”

Teulings zei verder dat de economie volgend jaar weer gaat groeien en dat de komende jaren een groei van 2 procent weer mogelijk moet zijn als de problemen opgelost zijn.

Bron: Nu.nl

Lees ook:Het consumentenvertrouwen is in februari naar een historisch dieptepunt gedaald
Lees ook:Wat doet het nieuws over de Nederlandse economie met jou?
Lees ook:Nederland is opnieuw in een recessie beland
Lees ook:70% van de Nederlanders hebben afgelopen jaar bezuinigd
Lees ook:Kinderombudsman roept kinderen en jongeren die in armoede leven op hun verhalen te delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.