Tegoeden op de spaarrekening naar nieuw record

We geven ons geld niet uit, blijkt uit cijfers van het Cenbraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eind januari hadden we een recordbedrag van in totaal 328,4 miljard euro op onze spaarrekeningen staan. Dat is 4,8 miljard meer dan vorig jaar. Dit is het hoogste niveau sinds het CBS de gegevens in 1991 begon bij te houden. De tegoeden stegen voornamelijk door bijgeschreven rente.

Het CBS meldde maandag dat Nederlanders sinds het begin van de kredietcrisis fors meer zijn gaan sparen. Voor het begin van de crisis stond er nog geen 250 miljard euro op de spaarrekeningen. Het vorige spaarrecord werd in november vorig jaar bereikt, toen er 323,6 miljard euro op de rekeningen stond.

Schuld

Het CBS meldde vorige maand al dat mensen steeds minder lenen. Voor de kredietcrisis stonden nog 2,7 miljoen doorlopende kredieten uit, in december was dat geslonken tot 2,07 miljoen. De totale schuld op die kredieten daalde in december voor het eerst sinds januari 2004 onder de 12,5 miljard euro. In de maanden voor de crisis stond er nog zo’n 13,6 miljard aan schuld uit.

In januari sluisden mensen netto 1,35 miljard euro naar hun spaarrekeningen. In feestmaand december werd er juist 1,25 miljard euro van afgehaald.

Rente

Ondanks het recordbedrag aan tegoeden, kregen mensen wel minder rente bijgeschreven dan een jaar eerder. Vorig jaar kregen mensen in januari 3,6 miljard euro aan rente, maar dit jaar was dat door de gedaalde rente 3,5 miljard euro. De spaartegoeden waren in januari 2012 nog 312,4 miljard euro.

Bron: nu.nl

Lees ook:Hypotheekschuld voor het eerst gedaald
Lees ook:Haal het meeste uit je spaarrekening!
Lees ook:Rijk worden op de Vrijmarkt!
Lees ook:Belasting besparen (1)
Lees ook:Zin of onzin?

Eén reactie op “Tegoeden op de spaarrekening naar nieuw record

  1. Linda Versteege

    Dank voor de nuancering, Clint!

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.