Er komen dit jaar geen nieuwe bezuinigingen – maar volgend jaar…

De VVD wilde eigenlijk wel bezuinigen, omdat het begrotingstekort hoger lijkt te worden dan de 3 procent die Europa toestaat, maar de liberalen zien toch af van nieuwe maatregelen. Dat zegt fractievoorzitter Halbe Zijlstra woensdag in de Volkskrant. Hij ziet weinig mogelijkheden om dit jaar binnen de norm van 3 procent te blijven. ”Je kunt het alleen nog met lastenverzwaring oplossen. Wat vinden wij als VVD belangrijker? Dat we in 2013 de 3 procent eenmalig niet halen? Of dat we die norm wel halen, maar de economie structureel een grote klap toebrengen? We kunnen de btw met 5 procent verhogen, maar dat lijkt me ook niet verstandig.”

In 2014 moet Nederland wel binnen de grens van 3 procent blijven. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat het kabinet voor enkele miljarden euro’s gaat bezuinigen. ”Een derde door belastingverhoging, twee derde door in de uitgaven te snijden”, liet Zijlstra weten.

Belastingen  

Bronnen rond het kabinet meldden dinsdag dat het kabinet volgend jaar mogelijk de belastingen wil verhogen en belastingschijven bevriezen. Ook wordt gedacht aan een nul-lijn in de zorg en elders in de semi-publieke sector.

De coalitie van VVD en PvdA houdt voor 2014 rekening met de noodzaak om nog eens 4 miljard euro extra te bezuinigen, bovenop de 16 miljard euro die dit kabinet bij het aantreden al overeen kwam.

CPB

Het Centraal Planbureau (CPB) komt donderdag met cijfers over het begrotingstekort en de economische groei. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maakt woensdag en donderdag een rondje langs fractievoorzitters in de Kamer om de procedure na het bekend worden van de CPB-cijfers te bespreken. Als eerste ging Dijsselbloem langs bij Henk Krol van 50Plus. Het gesprek met Krol verliep volgens de minister “constructief”. Er is niet over mogelijke besparingen gesproken, liet Dijsselbloem weten. Dijsselbloem ging na 50Plus naar Arie Slob van de ChristenUnie. Daarna gaat hij nog langs bij de SGP. Na een debat in de Kamer volgen in de middag gesprekken met het CDA, D66, de PVV en de SP. Donderdag spreekt Dijsselbloem dan nog met de fractievoorzitters van GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Het kabinet moet eind april aan Brussel laten weten hoe het denkt het begrotingstekort in 2014 weer op of onder 3 procent te brengen.

Bron: Nu.nl / Novum

Lees ook:Begrotingstekort dit jaar hoger dan toegestaan – nieuwe bezuinigingen lijken onvermijdbaar
Lees ook:Ozb stijgt sneller dan is toegestaan
Lees ook:70% van de Nederlanders hebben afgelopen jaar bezuinigd
Lees ook:Steeds minder winkels in de stad
Lees ook:Inkomensafhankelijke huurverhoging dreigt een chaos te worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.