Nederlanders geven minder aan het goede doel door de economische crisis

Geef jij dit jaar minder aan goede doelen dan andere jaren, omdat je zelf last hebt van de crisis? Het gros van de Nederlanders bezuinigt op het geven aan goede doelen. Na jaren van stijgen was het bedrag dat in 2011 aan goede doelen werd gegeven, gedaald tot bijna 4,3 miljard euro. Dat is het laagste bedrag sinds 2001. In 2011 gaven huishoudens gemiddeld 200 euro aan goede doelen, 5 procent minder dan in 2009. Dat blijkt maandag uit onderzoek van de werkgroep Filantropische Studies van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Particulieren zijn veruit de grootste donoren: 20 procent van de Nederlandse huishoudens is verantwoordelijk voor 80 procent van het totaalbedrag aan giften. Wel zijn de gulle gevers steeds minder trouw aan een bepaalde organisatie. Ook de collectant aan de deur kan op minder spontane donaties rekenen. Goede doelen op het gebied van kerk en levensbeschouwing kunnen de meeste donaties verwachten, gevolgd door gezondheidsorganisaties en internationale hulp.

In 2011 gaven meer bedrijven dan voorheen geld aan goede doelen. Dit waren echter veel lagere bedragen dan in voorgaande jaren, waardoor het totaalbedrag aan donaties van bedrijven in dat jaar toch daalde. Bedrijven geven juist het meest aan sport en recreatie. “De economische crisis duurt al langer, maar de effecten op het geefgedrag worden nu pas duidelijk”, zegt VU-hoogleraar Theo Schuyt.

Donderdag 25 april presenteren VU-wetenschappers tijdens de Dag van de Filantropie hun rapport Geven in Nederland 2013, over giften, nalatenschappen, sponsoring en vrijwilligerswerk.

Lees ook:Besparen op goede doelen
Lees ook:Iedereen gaat met korting naar de sauna
Lees ook:Nederland is opnieuw in een recessie beland
Lees ook:Huishoudens geven in februari opnieuw minder geld uit aan goederen en diensten
Lees ook:Tegoeden op de spaarrekening naar nieuw record

2 reacties op “Nederlanders geven minder aan het goede doel door de economische crisis

  1. Melvin B. Cooper

    Kosten voor goede doelen Voor fundraisers en hun sponsors is het gebruik van JustGiving gratis. Met goede doelen werken we op een no-cure-no-pay basis. Als goede doel betalen jullie een fee van 5 procent over de donaties die via JustGiving zijn gedaan. En een jaarlijkse contributie als je meer dan Euro 20.000 per jaar ophaalt via JustGiving.

      /  
  2. Vakantie CenterParcs

    Ik heb zelf ook minder uitgegeven aan goede doelen. Dit jaar zal ik wat meer sparen en de goede doelen extra steunen.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.