Rijk zonder geld

Nee, dit wordt geen verhaal over hoe rijk ik ben, omdat ik gezond ben en alles goed gaat met m’n naasten. Het is natuurlijk wel zo, dat die zaken je heel rijk maken – dat realiseerde ik me gisteren weer extra toen ik hoorde dat een kennis ernstig ziek blijkt te zijn. Over dat besef schrijf ik wel vaker. Maar nu gaat het even over iets anders. Sinds een paar maanden ben ik actief als vrijwilliger, met werk dat voor een groot deel vergelijkbaar is met wat ik als budgetcoach voor mijn eigen bedrijf doe. Vandaag hadden we een bijeenkomst van vrijwilligers. En wat blijkt?

Onder verschillende ‘collega-vrijwilligers’ blijkt het nodige wantrouwen te leven, over of ik (en anderen met een soortgelijk profiel) dit wel zouden mogen doen. Vanwege het risico op belangenverstrengeling. Dat ik cliënten die ik als vrijwilliger help, zou gaan proberen over te hevelen naar mijn betaalde praktijk. Op zich snap ik het wel, dat risico is natuurlijk aanwezig. Het zou kunnen dat ik het optreden als vrijwilliger zie als een soort van marketing of reclame, om op die manier klanten te werven. Zo zit het bij mij alleen helemaal niet!

Het lijkt me een behoorlijk dure manier van werven trouwens, als je kijkt hoeveel uren er in zulk vrijwilligerswerk gaan zitten. Voor mij is het doen van vrijwilligerswerk gewoon een soort van bijdrage aan de maatschappij, die ik graag wil leveren. Voorheen was ik heel actief bij Scouting, toen ik kinderen kreeg ben ik daarmee gestopt. Nu ze allebei op school zitten wilde ik gewoon graag weer iets bijdragen – en deze vorm van vrijwilligerswerk brengt alles ineen. Ik krijg er geen geld voor, maar het maakt me wel rijker. Je zou denken dat andere vrijwilligers dat wel begrijpen. Maar kennelijk niet allemaal. Terwijl je zou denken dat vrijwilligersorganisaties blij zijn met elke vrijwilliger die zich aandient (en geschikt is voor het werk). Hier is de organisatie dat zeker, alleen sommige mede-vrijwilligers kennelijk niet…. jammer.

Lees ook:Vrijwilligerswerk bespaart!
Lees ook:De luxe om je hart te volgen
Lees ook:Stiekeme afschrijvingen
Lees ook:Open deuren
Lees ook:Wie verdient er een gratis vakantie?

Eén reactie op “Rijk zonder geld

 1. Karin Kühlkamp

  Hoi Anneke,
  Wat een vervelende reactie. En ook een die ik me niet direct bedacht zou kunnen hebben. Ik doe hetzelfde als jij, werk ook al budgetcoach en heb met mezelf de afspraak dat ik altijd 1 traject `gratis’ begeleid. Op dit moment is dat een traject vanuit een vrijwilligersinitiatief. Mijn collega vrijwilligers hebben gelukkig nog nooit een dergelijke reactie gegeven. Ik merk juist dat door mijn werk ik ook hen weer goede voorbeelden en extra informatie kan geven. Dat werkt in onze geval heel goed. Daarnaast hebben de andere vrijwilligers bij ons ook weel hun eigen specialismen en is iedereen altijd bereid elkaar te helpen.

  Ik wens je veel succes met je werk, betaald en vrijwillig en blijf dit goede werk voortzetten, laat de reacties voor wat ze zijn.

  Warme groeten,
  Karin

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.