Schuldenzooi

Gelukkig gaat dit niet over mezelf. Want ga er maar aan staan, als je veel schulden terug te betalen hebt. Terwijl je moet leven van een heel laag inkomen. Ik sta daar op zich niet in met het gevoel van ‘aaahhh wat zielig…’. Het is natuurlijk bijzonder naar, daarover geen discussie. Wel vind ik: mensen zijn die schulden zelf aangegaan. En dus moeten ze die terugbetalen, duidelijk. Er is alleen wel zoiets als een bestaansminimum. 

In de praktijk blijkt dat door allerlei gerommel van schuldeisers, deurwaarders en Belastingdienst, er regelmatig mensen onder het bestaansminimum terechtkomen. Dat is geen pretje – we hebben het dan over 90% van een bijstandsuitkering. Je moet al behoorlijk creatief zijn om daarvan rond te komen. Laat staan als de Belastingdienst dan opeens toeslagen gaat stopzetten. Dan komen ze opeens ruim onder dat bestaansminimum uit. Waar moet je dan eten van kopen?

Dat dit kan gebeuren, komt doordat er een wirwar aan regels en bevoegdheden is. De gerechtsdeurwaarders roepen om een eenvoudiger systeem rondom het innen van schulden. En een betere controle. Om de schuldenaren te beschermen. En te voorkomen dat ze nieuwe schulden moeten gaan maken om brood te kunnen kopen. Want dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Lees ook:Méér dan besparen!
Lees ook:Buy or die?
Lees ook:Fiscus wil zwartspaarders dwingen tot openheid
Lees ook:Een op zes huishoudens heeft schulden
Lees ook:Is besparen lijden met een grote IJ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.