Buy or die?


Die kende ik nog niet: ‘buy or die‘…. een kenmerkende uitspraak voor onze consumptiemaatschappij. Ik kwam de uitspraak tegen in een mooie column van Raf Janssen, over de tegengestelde belangen van gemeenten. Moet eerlijk zeggen dat ik er nog niet zo naar gekeken had.

Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid voor het organiseren van de schuldhulpverlening voor hun burgers. Laat ik het even niet hebben over de manier waarop die verantwoordelijkheid vaak niet genomen wordt, maar over het principe. Ze moeten dus zorgen voor beleid over schuldhulpverlening. Mensen helpen uit de schulden te komen.

Wat moeten die mensen doen? In eerste instantie niet meer uitgeven dan er binnenkomt. En voor een bepaalde periode zelfs minder uitgeven dan er binnenkomt. Er moeten tenslotte schulden afgelost worden. Minder uitgeven dus. Daar komt het tegengestelde belang naar voren: de detaillisten in de gemeente zijn er natuurlijk helemaal niet voor dat de burgers minder geld gaan uitgeven. Dat betekent dan voor hen minder omzet. Hmmm lastig dilemma, strijd tussen de belangen van de burgers en de ondernemers – die zelf ook weer burgers zijn.

Lees ook:Schuldhulp onder de loupe
Lees ook:Schuldenzooi
Lees ook:Méér dan besparen!
Lees ook:Schrikken van de OZB!
Lees ook:En nu wordt-ie opeens gratis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.