Móeten moeten moeten

Mijn collegablogger Juul heeft voor EyeOpen een artikel geschreven over de noodzaak van sparen. En alhoewel hij niets verkeerds schrijft, is er toch iets aan de toonzetting dat me irriteert. Ik denk dat het komt door het veelvuldig gebruik van het woord ‘moeten’.

Even snel geteld zie ik maar liefst 10 keer ‘moet’ in de tekst. Zoals mijn lief zal beamen, ben ik nogal allergisch voor het woord ‘moeten‘. Niet dat ik het nooit gebruik hoor, zeker naar de kinderen toe is het wel een heel duidelijke term.

De stelling ‘iedereen moet een spaarkapitaal achter de hand hebben’… dan denk ik meteen: dat maak ik zelf wel uit! Natuurlijk is het verstandig om spaargeld te hebben, maar móeten? Heb je geen spaargeld achter de hand, dan is het logische gevolg dat er problemen kunnen ontstaan wanneer je een grote uitgave voor je kiezen krijgt. Daar heb je niet voor gereserveerd, want dat zou sparen zijn. Alhoewel sommige mensen zo’n hoog inkomen hebben, dat ze grote uitgaven zonder problemen van hun maandelijks inkomen betalen. Gaan ze gewoon een paar keer minder uit eten die maand.

Even los van het ‘moeten’ heeft Juul natuurlijk wel gelijk. Door te sparen kun je besparen: als je spaargeld hebt voor onverwachte uitgaven, hoef je op dat moment niet te lenen en daarmee bespaar je de rente die dat kost. Maar ja, ook besparen … het móet niet, het blijft je eigen keuze!

Lees ook:Heb jij voldoende spaargeld?
Lees ook:ADV: Spek je spaarrekening bij de slager
Lees ook:Besparen op de vaat
Lees ook:De valkuil van de klantenkaart
Lees ook:Gewoon zelf nadenken ipv naar TV programma!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.