Basics voor besparen 5 – Prioriteiten stellen

Ik vergeet nooit de lezing van Marieke Henselmans waar ik een paar jaar geleden opeens belandde, als ik het goed heb in de bibliotheek van De Rijp. Eén van de belangrijkste dingen die ik daar opstak was dat het bij besparen vooral draait om prioriteiten. Niet besparen op de dingen die het allerbelangrijkst voor je zijn – ook al denkt een ander misschien: hoe kun je dáár nou geld aan uitgeven als je zo weinig hebt? Marieke had het met boeken. Toen ze geen cent te makken had kocht ze nog steeds boeken. Terwijl ik – ook als ik geld genoeg heb – boeken al snel een te grote uitgave vind. Kan ik toch ook in de bieb lenen?

Zodra je op een rijtje hebt waar je geld naartoe gaat, hoe je meer geld kunt binnenslepen en op welke uitgavenposten je zou kunnen besparen, is het tijd voor een bespaarplan. Niet in het wilde weg al die mogelijke besparingen maar uitvoeren. Het klinkt logisch om dat wel te doen: dan zet het tenminste zoden aan de dijk en schiet het een beetje op. Alleen: als je alle uitgaven schrapt is de kans groot dat je het niet erg lang volhoudt. Net zoiets als een dieet waarbij je opeens nagenoeg niets mag eten. Hoe lang trek je dat?

Bij besparen gaat het om de lange termijn. Het is leuk als je twee maanden lang veel minder uitgeeft, natuurlijk. Alleen val je daarna net zo snel weer terug in je oude patroon en dan heb je op termijn niets bereikt. Je moet een nieuw uitgavenpatroon zien te vinden waarbij je wel een leuk leven houdt. En dat is nou net waarom je die prioriteiten stelt. De uitgaven die voor jou het allerbelangrijkst zijn, daar zal je als laatste op besparen. De uitgaven die minder belangrijk voor je zijn, die neem je als eerste. Besparen daarop doet het minste pijn. Zo zorg je dat je uiteindelijk geld overhoudt voor de dingen die voor jou prioriteit nummer 1 zijn. Ook al hoort die uitgave misschien niet standaard bij jouw inkomstenniveau. Zoals de boeken voor Marieke.

Lees ook:Is besparen lijden met een grote IJ?
Lees ook:Bespaargoeroe: Marieke Henselmans
Lees ook:Prachtige bespaartips
Lees ook:Bespaarkalender met korting!
Lees ook:Basics voor besparen 4 : Minder uitgeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.