Je spekt de bank!

Banken… veel mensen hebben er geen goed woord voor over. Ik ben daar iets genuanceerder in. Belangrijk om je te realiseren is dat banken geen sociale instellingen zijn, maar commerciële bedrijven. Hun doelstelling is simpelweg winst maken. Dat kun je fair vinden of niet, het is gewoon een feit. Het zijn gewoon bedrijven. Jij zorgt er mede voor dat ze die winst kunnen maken. Bijvoorbeeld door rood te staan.

Vorige week kwam de NVF met commentaar op de banken. De NVF, dat is de Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs. Het commentaar draait erom dat banken te weinig doen tegen rood staan. Terwijl rood staan de klant wel onnodig veel rente kost. De bank verdient er lekker aan, en daar zouden ze in de ogen van de NVF iets aan moeten doen. Omdat veel mensen niet weten dat ze zo’n hoge rente betalen over het negatieve saldo op hun betaalrekening. Banken zouden de roodstand niet gebruiken waarvoor deze is bedoeld. En het klantbelang uit het oog verliezen.

Natuurlijk heeft de NVF gelijk, als ze zeggen dat rood staan de klant teveel geld kost. Maar is dat de verantwoordelijkheid van de bank? De bank draait lekkere winst op die hoge rente. En eerlijk is eerlijk: je bent er zelf bij. Als je niet rood wilt staan, kun je de bank aangeven dat ze die mogelijkheid moeten verwijderen. Als je de flexibiliteit van een debetfaciliteit (de mooie naam voor ‘rood mogen staan’) wel handig vindt, is het aan jou of je er wel of geen gebruik van maakt. Waarom moet de bank daar iets aan doen?

Het wordt pas belang van de bank als duidelijk wordt dat het risico aan het ontstaan is dat je het geleende geld (ja! rood staan = geld lenen) niet meer kunt terugbetalen. Dan is er een risico voor de bank.

Toen ik – in een heel grijs verleden – bij een bank werkte, adviseerde ik mensen die vaak rood stonden weleens om dan maar een doorlopend krediet af te sluiten. Omdat je dan in elk geval minder rente betaalt. En dat is waarschijnlijk ook waar de NVF op aanstuurt. Maar doen ze dat uit consumentenbelang of uit eigenbelang. Want tja, de financieringsadviseurs willen uiteindelijk ook geld verdienen. Een roodstand kunnen ze niet bieden, maar een doorlopend krediet of persoonlijke lening wel…

Lees ook:Rood staan is zoooo duur
Lees ook:Helemaal niet rood staan!
Lees ook:Krijg jij rente over je salaris?
Lees ook:Schandalig of niet?
Lees ook:Leenrente van 14%… of 16%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.