Schandalig of niet?

Helemaal fan van Tros Radar ben ik eerlijk gezegd niet. Het is natuurlijk prima dat er allerlei consumentenzaken aan de orde worden gesteld, en dat er onderwerpen naar boven komen die anders niet zo snel het nieuws zouden halen. Maar de manier waarop… tja, allemaal net iets te zwaar aangezet, vind ik zelf. Gisteren ging het in de uitzending van Radar onder andere over de kosten van rood staan.

De conclusie van mevrouw Hertzenberg is dat rood staan op je betaalrekening duur is. Dat is nu eigenlijk niets nieuws, maar het kan geen kwaad dat nog eens aan het publiek te vertellen. Heel veel mensen zijn zich er immers niet van bewust. Velen staan regelmatig rood terwijl ze wel gewoon geld op hun spaarrekening hebben staan. Dat is natuurlijk zonde, door dat niet te doen kun je behoorlijk geld besparen.

Dat je soms even geen andere optie hebt dan rood staan, so be it. Dat het dan geld kost – dat weet je dan ook eigenlijk wel. Helemaal als je rood staat buiten de limiet die je met de bank hebt afgesproken is dat schreeuwend duur.

Moeten we daar nou zoveel ophef over maken? In reacties op het forum zie je mensen direct roepen dat het allemaal schandalig is, en de banken zijn boeven, en weet ik veel wat. Maar is het niet zo dat je zelf het geld zodanig uitgeeft dat je rood staat? En is het ook niet zo dat op je bankafschrift gewoon staat wat het kost om rood te staan?

Bij Radar hebben ze het over 20,3% bij ABN AMRO aan kosten. Dat is niet alleen rente. Dat kan ook niet, want de maximale wettelijke rente is bij mijn weten 15% ofzo. Maar ING en ABN AMRO rekenen er nog kosten bij. Welke kosten dat zijn, wordt mij uit het artikel van Tros Radar niet duidelijk. Volgens één van de forumreacties zou het daarbij gaan om kosten die sowieso voor de rekening gemaakt worden. Dan is dat helemaal niet gebonden aan rood staan en is het dus onzin om dit zo van de daken te schreeuwen. Alsof ABN AMRO een grote misdaad begaat ofzo.

Banken zijn heus niet heilig, doen veel dingen fout en onklantvriendelijk – inderdaad. Toch vind ik dit verhaal over de kosten van rood staan een beetje overtrokken.

Lees ook:Rood staan is zoooo duur
Lees ook:Leenrente van 14%… of 16%
Lees ook:Helemaal niet rood staan!
Lees ook:Krijg jij rente over je salaris?
Lees ook:Je spekt de bank!

Eén reactie op “Schandalig of niet?

  1. patrick

    Hoi Anneke, ik plaats hier een linkje van je collega Peter Verhaar, van Bank.blog.nl (http://bank.blog.nl/abn-amro/2011/01/19/rood-staan-bij-de-bank-weekers-moet-zijn-huiswerk-gaan-doen-radar-ook). Ik vind dat hij het goed uitlegd. Blijkbaar zijn er kosten die niet direct met het lenen van geld te maken hebben die in een JKP moeten worden uitgedrukt. Zoals de kosten voor het aanhouden van een bankrekening, of een bankpas. Terwijl je die kosten altijd maakt, ook als je geen rood kan staan (zoals ik).

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.