Leenrente van 14%… of 16%

Het kan niet vaak genoeg aangehaald worden, hoe duur sommige vormen van geld lenen zijn. Ook al denk ik dan dat ik niets nieuws zou moeten vertellen – er zijn altijd mensen die zich er niet van bewust zijn. Waarvan? 

Van hoeveel rente ze eigenlijk betalen…. Oh, maar ik heb helemaal geen leningen, dus ik betaal ook geen rente. Ja, ik sta elke maand wel rood op mijn betaalrekening – maar dát is toch geen lenen? Yeah right! Natuurlijk is dat lenen! Je geeft geld uit dat niet van jou is, en betaalt daar rente over.

En geen misselijke rente ook. Ook Mark Friedrichs, hoofdredacteur van de Consumentengids, vond het zinvol om daar maar weer eens iets over te roepen op OverGeld. Natuurlijk ter promotie van een onderzoek in diezelfde Consumentengids, maar dat maakt niets uit. Iedere vorm van aandacht voor dit onderwerp is wat mij betreft prima.

Want betaal je voor rood staan een klein beetje rente? Nou… als je naar het percentage kijkt is het echt niet misselijk. Bij ‘mijn’ ASN Bank valt het met 10% nog mee, maar veel banken gaan richting de maximale rente die voor lenen in rekening gebracht mag worden. Die staat op 16%, dus dat is wat de duurste lening je mag kosten. Friederichs houdt het op 14%. Wie vaak rood staat is daar gewoon veel te veel geld aan kwijt – zonde! Vooral als je nog geld op je spaarrekening hebt staan, wat bij veel mensen echt het geval is. Dat noemen we dan letterlijk geld weggooien.

Oh ja en voor het geval dat je geld hebt openstaan bij postorderbedrijven… je weet wel, Wehkamp en Neckermann en Otto enzo… die werken ook meestal met die maximale rente. Véél te duur dus!

Lees ook:Rood staan is zoooo duur
Lees ook:Helemaal niet rood staan!
Lees ook:Schandalig of niet?
Lees ook:Je spekt de bank!
Lees ook:Wie gooit er nou geld weg?

Eén reactie op “Leenrente van 14%… of 16%

  1. Johan

    Eigenlijk niet normaal hoe hoog die rentes zijn, je betaald zoveel extra terug…
    En te bedenken dat in sommige landen leningen vrijwel zonder rente worden verstrekt

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.