Basics voor besparen

Yippie, nog even en de zomervakantie begint. Een periode waarin ik net als mijn kinderen zés weken vrij ben en dus niet veel achter de PC zal zitten. Daarom schrijf ik deze week alvast een soort van basiscursus besparen voor beginners. Die wordt dan in delen op deze blog gepubliceerd terwijl ik lekker veel tijd besteed aan en doorbreng met mijn gezin. Ik noem de cursus ‘Basics voor besparen’. Heb wel al een aantal delen in mijn hoofd zitten, maar dat kan in de loop van de week zomaar veranderen natuurlijk.

Voor de doorgewinterde bespaarder zal de serie ‘Basics voor besparen‘ als het goed is weinig nieuws opleveren. Het wordt geen opsomming van allerlei kleine bespaarmaatregelen. Het zal veel meer gaan over de grote lijnen. Welke basisdingen moet je doen of laten als je geld wilt of moet besparen? Hoe begin je als bespaar-nieuweling? Als je net je baan kwijtgeraakt bent of met een echtscheiding te maken hebt. Als je weet dat je niet gaat uitkomen met je inkomen als je niets verandert. Dan moet je dus starten met besparen, en dan zijn die basics een goed begin. Want in het wilde weg gewoon maar uitgaven omlaag proberen te halen heeft veel minder effect dan wanneer je het in één keer goed aanpakt. Bovendien heb je er dan minder last van. En dat wil je waarschijnlijk het liefst: besparen zonder dat je er last van hebt. Zonder dat je dingen die jij belangrijk vindt hoeft te laten.

Wat natuurlijk wél kan is dat jij als doorgewinterde bespaarder een aantal zaken hebt waarvan je denkt: die mogen niet ontbreken tussen de Basics voor besparen. Mocht dat zo zijn, aarzel niet ze me te laten weten. Dat kan in de reacties hieronder of via [email protected].

Lees ook:Basics voor besparen 7 – Budgetteren
Lees ook:Basics voor besparen 6 – Discipline
Lees ook:Basics voor besparen 1: Administratie op orde
Lees ook:Dol op bespaartips
Lees ook:Besparen, besparen en nog eens besparen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.