Besparen, bezuiningen of consuminderen…

Er vliegen best de nodige woorden rond in onze maatschappij, als het gaat om simpelweg minder geld uitgeven. Besparen natuurlijk, maar ook bezuinigen en consuminderen. Wat is nou het verschil? Zonder wetenschappelijke onderbouwing kan ik daar wel wat over roepen. Allereerst consuminderen, want dat is wel echt iets anders dan alleen besparen en bezuinigen. Die laatste twee, daarbij gaat het eigenlijk alleen maar om het saldo op je bankrekening en de flappen in je portemonnee. Echte overtuigde consuminderaars gaat het om veel meer dan dat.

Consuminderen is niet zo zeer minder uitgeven, maar wel ‘minder consumeren’. Een tegenreactie op de maatschappij waarin alles steeds meer ging draaien om meer – meer – meer, groter, beter, duurder, kopen kopen en nog eens kopen. Het komt geloof ik bij milieuactivisten vandaan, die er door creatief te denken voor wilden zorgen dat er minder weggegooid hoefde te worden. Minder afval, beter voor het milieu, minder verspilling. Dus niet alleen maar minder geld uitgeven, alhoewel dat meestal natuurlijk wel een bijkomend voordeel van consuminderen is. Hoe staat het met jouw consuminder-gedrag? Je kunt deze test doen om erachter te komen.

Dan besparen en bezuinigen. Het verschil? Ik vind het vooral in het gevoel bij het woord zitten. Bezuinigen klinkt negatiever vind ik, terwijl besparen een positieve klank heeft. Sparen is goed, zuinig…mwahhhh. Zoiets?

Lees ook:Meer inkomsten werkt ook goed
Lees ook:Besparen en toch meer uitgeven?
Lees ook:Bespaar door minder weg te gooien
Lees ook:Pingelen is niet mijn vak
Lees ook:Poll: tweedehands okay?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.