Besparen op zorgpremie… pas op voor duurkoop!

Weer even over de zorgverzekering die je moet gaan kiezen voor 2015… Verzekeraars doen hun best om polissen met lage premies aan te bieden. Dat willen we tenslotte graag: een goedkope zorgverzekering. Het is alleen wel belangrijk om goed te blijven opletten wat de verzekering nu eigenlijk precies dekt. En dan bedoel ik niet of ze wel of niet een bril vergoeden, of de fysiotherapeut. Daar let je wel op, neem ik aan. Nee, ik heb het over de vrije keuze voor zorgverleners.

Kun je niet naar ieder ziekenhuis gaan dan? Tuurlijk kan dat. En ook naar iedere tandarts, fysio, acupuncturist en wat voor behandelaar dan ook. De vraag is alleen of jouw zorgverzekeraar de kosten volledig vergoedt. De vraag wordt steeds belangrijker of de zorgverlener waar jij naartoe gaat/wilt wel ‘gecontracteerd’ is door jouw zorgverzekeraar. Hebben ze afspraken gemaakt? Dan is er niets aan de hand en wordt jouw  zorg vergoed binnen de dekking van jouw polis. Zijn er geen afspraken? Dan is het een ander verhaal. Tot nu toe wordt ‘niet-gecontracteerde zorg’ wel deels betaald, maar niet helemaal. Vaak is het dan 80% bij normale polissen.

Alleen zijn er tegenwoordig ook verschillende budgetpolissen. Ze noemen ze ook wel ‘beperkte naturapolissen‘. Jouw keuze uit zorgverleners is bij deze polissen niet heel uitgebreid. En ga je naar een ander, dan is de vergoeding ook geen 80%. Tot 50% is een heel normale regel. En die 50% gaat dan ook niet eens over de werkelijke rekening. Nee, die wordt berekend over het ‘contracttarief‘. De verzekeraar neemt dan het tarief dat zij gemiddeld genomen voor die behandeling moeten betalen aan partijen waar ze wel een contract mee hebben. Dat is natuurlijk veel minder dan het gewone losse tarief. En dan vergoeden ze dáár dus die 50% van. Tel uit je… verlies.

Op die manier kan een zorgverzekering die goedkoop lijkt uiteindelijk dus toch duurkoop worden. Tenzij je alleen maar gebruik maakt van gecontracteerde zorgverleners. Moet je dus wel van tevoren goed nagaan welke dat zijn, om geen nare verrassingen tegen te komen in de loop van 2015….

Lees ook:60% betaalt teveel
Lees ook:Teveel betaald voor medicijnen?
Lees ook:Onmaatschappelijk hoge winst…
Lees ook:Flink besparen op je zorgverzekering
Lees ook:Blijf kritisch

Eén reactie op “Besparen op zorgpremie… pas op voor duurkoop!

  1. Rinus Willems

    Daarom geldt altijd: richt je op je persoonlijke situatie en staar niet blind op prijs.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.