Teveel betaald voor medicijnen?

Als je medicijnen nodig hebt ga je naar de apotheek. Eerst ben je bij de huisarts geweest, je krijgt een recept mee en hop – medicijnen halen. Tuurlijk, wat nodig is – is nodig. Deze medicijnen vallen qua kosten onder je eigen risico. Zolang je eigen risico niet is opgebruikt, betaal je ze dus zelf. Jouw zorgverzekeraar komt dat geld vanzelf bij je halen. Alleen: betaal niet teveel!

Bij medicijnen die je voor het eerst gaat gebruiken (helemaal voor het eerst of voor het eerst sinds 12 maanden) zijn de kosten hoger dan bij herhaal gebruik. Dat noemen ze het ‘eerste uitgifte tarief. Waarom? Omdat de apotheker bij de eerste uitgifte meer tijd aan je kwijt is. Daar hoort een gesprek bij met jou als gebruiker. Daarin moet je informatie krijgen van de apotheker (of een assistent) over het gebruik, de werking, mogelijke bijwerkingen en de samenhang met andere geneesmiddelen. Er horen controles bij en een schriftelijke uitleg.

Dat eerste uitgifte tarief (eerste terhandstelling) zie je tegenwoordig op de declaratie van de zorgverzekeraar. Daar moet je dan ook wel extra informatie voor hebben gekregen. Zo niet – dan is dat natuurlijk niet eerlijk. Het zijn geen enorme bedragen (ca €6), maar toch. Als jij wel hebt betaald voor die eerste uitgifte, maar niet uitgebreid geïnformeerd bent – dan wil de Consumentenbond dat graag weten in het kader van de actie ‘Check je zorgkosten‘.

 

Lees ook:Onmaatschappelijk hoge winst…
Lees ook:Besparen op zorgpremie… pas op voor duurkoop!
Lees ook:Meer risico nemen dan maar?
Lees ook:Zomaar €25 shoptegoed bij Bijenkorf card
Lees ook:Gaat zorgpremie volgend jaar omlaag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.