Onmaatschappelijk hoge winst…

Zó, dat is nogal een stelling. De winst die zorgverzekeraars dit jaar maken, zal ‘bijna onmaatschappelijk hoog’ zijn. Het is niet eens een consumentenorganisatie, die dit stelt. Nee, het is een zorgverzekeraar!

DSW is een kleine zorgverzekeraar die ieder jaar als eerste met de premies voor de zorgverzekering in het nieuwe jaar komt. We waren met z’n allen behoorlijk bang voor een pittige premiestijging. Verzekeraars en politiek waren het alleen niet erg eens over hoeveel dat dan zou mogen zijn.

Nu blijkt dat DSW haar premie voor de basisdekking helemaal niet verhoogt! Daar heeft ze een uitgebreide uitleg bij: de kosten stijgen wel hard, maar… het eigen risico wordt al hoger, dus dan is een deel al gecompenseerd. Dan hebben we nog de sterk gedaalde kosten van medicijnen. Dit jaar al, en volgend jaar dus ook. Voor beide jaren rekenen ze een meevaller van € 50, waardoor de premie per saldo niet omhoog hoeft.

Die daling van de kosten van medicijnen zorgen ervoor dat de winsten van zorgverzekeraars – zo stelt DSW – dus erg hoog zullen zijn. Waar ik nou erg nieuwsgierig naar ben, is wat de andere zorgverzekeraars gaan doen. Durven die het aan om toch met een hogere premie te komen? Of heeft DSW voor hen roet in het eten gegooid?

Lees ook:Teveel betaald voor medicijnen?
Lees ook:Premie zorgverzekering laag dankzij angst voor eigen risico
Lees ook:60% betaalt teveel
Lees ook:Gaat zorgpremie volgend jaar omlaag?
Lees ook:Meer risico nemen dan maar?

2 reacties op “Onmaatschappelijk hoge winst…

 1. Audri

  Hopelijk niet, “goed voorbeeld doet goed volgen”
  Men kan op vele andere wijzen kosten besparen,
  - salarissen managers bevriezen (of terugbrengen onder de Balkenende norm)
  - bezuinigen op inkopen ( b.v. selectie goedkopere medicijnen )
  - betere (waterdichte) afspraken maken over tarieven van alles wat met zorgverlening te maken heeft ( van taxivergoedingen t.m. ziekenhuistarieven )

    /  
 2. Yvette

  Ik heb een handige website gevonden waarbij je premies van verschillende verzekeraars kunt vergelijken; http://www.finion.nl. Echt super handig want zo heb je een goed overzicht en kan je makkelijker een beslissing maken!

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.