Afvallen is moeilijker!

weegschaalAangezien ik – zoals zo vele vrouwen, en natuurlijk ook de nodige mannen – altijd aan het vechten ben tegen de weegschaal, heb ik een filosofie over de overeenkomst tussen besparen en afvallen. Hebben die dingen niets met elkaar te maken? Ik vind van wel! De belangrijkste: eigenlijk werkt zowel afvallen als besparen met een budget. Waar het om draait, is om dat budget niet te overschrijden. Ja toch?

Nu zijn er natuurlijk allerlei manieren om af te vallen, maar ik ben wel fan van het Weight Watchers systeem. Daarbij krijg je een aantal ‘points’ per dag toegekend, die je naar eigen inzicht kunt opmaken. Je kunt dus alles eten wat je wilt, maar aan alles wat je in je mond stopt zit een pointswaarde. Met een paar slechte maar oh zo lekkere dingen ben je zó  door je punten heen, gedraag je je keurig netjes, dan kun je best heel veel eten op een dag.

Zo is het met het omgaan met je geld toch ook? Als je hele dure maar oh zo mooie spullen koopt, is je geld snel op. Terwijl je, als je goed op de prijzen en je portemonnee let en geen onnodige dingen koopt, vaak best goed rond kunt komen van je inkomsten. Of lekker geld kun overhouden. Of  in ieder geval kunt voorkomen dat je zwaar in de schulden terechtkomt.

Als je het goed bekijkt, is afvallen eigenlijk moeilijker dan besparen. Want je geld houdt ergens op, als je in ieder geval niet aan het lenen slaat. Zorgen dat je niet rood kunt staan op je betaalrekening, creditcards opzeggen en doorknippen, dan maak je dat in elk geval wat lastiger. Maar het lekkere en slechte eten, daarvan is meestal wel iets voorhanden. In de la, omdat je de kinderen en je man iets lekkers niet wilt ontzeggen. In de winkel, op feestjes… overal loert de verleiding.

De gevolgen van het structureel overschrijden van je budget is in beide gevallen hetzelfde. Je wordt er ongezond van. Financieel ongezond of lichamelijk ongezond. Of allebei, als je de veel te dure uitgaven doet aan veel te slechte en lekkere etenswaren.

Soms lijkt het elkaar tegen te werken: besparen en afvallen. Fruit is duurder dan friet. Gezond mager gehakt is duurder dan vet gemengd gehakt. Maar uiteindelijk, als je veel minder eet, zijn de gezonde voedingsmiddelen wel duurder maar geef je in totaal denk ik toch minder uit.

Wat denk jij – wat is moeilijker? Kilo’s minderen of minder geld uitgeven?

Lees ook:Goed omgaan met geld: het is net afvallen
Lees ook:Jo-jo-en met geld
Lees ook:Besparen? Maak een plan!
Lees ook:Valt je portemonnee ook af?
Lees ook:Basics voor besparen 6 – Discipline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.