Meer risico nemen dan maar?

Veel financiële websites publiceren zich in deze periode suf over zorgverzekeringen. Een aantal daarvan zijn mijn opdrachtgevers, ik schrijf er dus ook regelmatig een artikel over. Daarbij kom je dan langs allerlei tips om te besparen op de premie voor je ziektekostenverzekering. Geen slecht plan, van die premie is al behoorlijk en stijgt het komend jaar ook nog eens met … iets van 10% ofzo. Dus als je daar wat van kunt afsnoepen, is dat een prettig plan. Maar hoe doe je dat dan? Door over te stappen bijvoorbeeld. Verder is één van de (aanvullende) manieren: het verhogen van je eigen risico. Is dat verstandig?

Iedereen heeft een standaard verplicht eigen risico. Dat staat voor dit jaar op € 165, en wordt in 2011 verhoogd naar € 170. Als je vrijwillig kiest voor een hoger eigen risico, scheelt dat aanzienlijk in de premie die je moet betalen. Een voorbeeldje van Ohra. Door te kiezen voor een extra eigen risico van € 500, betaal je op jaarbasis € 200 minder aan premie. Moet je dat nou doen, of niet? Dat ligt eraan of je verwacht dat je binnen dat eigen risico meer dan €200 aan kosten maakt, boven de eerste € 170. Zijn je kosten hoger, dan had je het beter wel kunnen verzekeren. Maar ja, dat weet je natuurlijk pas achteraf.

In de overweging is het belangrijk om te weten over welke kosten dat eigen risico nu eigenlijk gaat. Nou, bijvoorbeeld over medicijnkosten en ziekenhuisbezoek. Een bezoek aan de huisarts niet – daarop wordt het eigen risico niet toegepast. En óók niet op de kosten die vergoed worden vanuit je aanvullende verzekering.

Dan nog even dit: als je die €500 (of welke verhoging van het eigen risico dan ook) niet zelf ergens vrij beschikbaar hebt, kun je het beter niet doen. Anders zou een onverhoopte ziekenhuisopname je ook nog financiële problemen kunnen bezorgen. Maar heb je duizenden euro’s spaargeld, dan kun je dit risico best nemen. Met de kans dat je er gunstig uitspringt, maar ook de kans dat je uiteindelijk extra geld kwijt bent. En dat is natuurlijk gewoon het concept van verzekeren.

Lees ook:Gaat zorgpremie volgend jaar omlaag?
Lees ook:Toch geen eigen risico in zorgpolis?
Lees ook:Zorgkosten…verzekeren of sparen?
Lees ook:Ga maar weer rekenen
Lees ook:Onmaatschappelijk hoge winst…

Eén reactie op “Meer risico nemen dan maar?

  1. Smit

    Wie weet er nu vooraf wat die het komend jaar aan medische kosten gaat maken? Zo ben je gezond, zo heb je een auto-ongeluk en loop je het hele jaar bij de fysio. Verzekeren is het dekken van een onzeker voorval wat je zelf niet kunt of wil betalen dus dan lijkt me een keuze altijd makkelijk, aanvullend of niet. Tip: kijk eens naar de premies en dekking van CZ Direct.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.