Wat gaat de rente doen?

Waarschijnlijk volg je het helemaal niet: de rentestand en de toekomstverwachtingen daarover. Toch kan de hoogte van de rente een behoorlijke invloed hebben op jouw portemonnee. Met name als je een eigen huis hebt.

De rente voor je hypotheek staat voor een bepaalde tijd vast: de rentevastperiode. Aan het eind van die periode krijg je een voorstel van de bank, over mogelijkheden die je hebt qua verlenging daarvan. De hoogte van de hypotheekrente in dat voorstel is afhankelijk van de rentestand op dat moment. Als je pech hebt, en de rente net flink gestegen is, kunnen je maandelijkse hypotheeklasten daardoor behoorlijk omhoog gaan.

Misschien denk je: daar kan ik dan toch niets aan doen? En dat is niet helemaal waar. Door eens even na te kijken wanneer jouw rentevastperiode afloopt, en nu actie te ondernemen, kun je de schade wellicht beperken.

De algemene verwachting op dit moment, is dat de rente gaat stijgen. Leuk voor spaarders, minder leuk voor hypotheken. Nu is zo’n verwachting natuurlijk een momentopname, niemand heeft een glazen bol waarmee hij kan voorspellen hoe de hypotheekrente volgend jaar staat.

Als je echter heel krap in je budget zit, en je rentevastperiode binnen afzienbare tijd afloopt, kan het slim zijn om wel iets met je hypotheek te doen. Vooral voor mensen die hun hypotheek een jaar of zes, zeven geleden hebben afgesloten. Toen was de hypotheekrente extreem laag. Al is het alleen maar om te zorgen dat je voor een langere periode zekerheid hebt over de hypotheeklasten. Ongetwijfeld zullen ze stijgen, maar dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent. Denk er maar eens over na!

Lees ook:Besparen op je hypotheeklasten
Lees ook:Besparen op boeterente hypotheek
Lees ook:Korting op je hypotheekrente door spaargeld
Lees ook:Zonnepanelen of hypotheek aflossen?
Lees ook:Besparen door hypotheek aflossen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.