Verzekering of deposito voor je uitvaart?

dela

Je moet er niet aan denken: je overlijdt en je nabestaanden moeten diep in de buidel tasten voor je uitvaart. Gelukkig hoeft dit ook niet, want je kunt er voor je dood op meerdere manieren voor zorgen dat er geld is voor je uitvaart. Hier lichten we twee van deze methoden verder toe namelijk; sparen in een deposito of een uitvaartverzekering afsluiten. Maar het is verstandig om vooraf te besluiten voor welke van de twee je gaat.

Deposito

In het geval van een deposito kies je ervoor om het geld voor je uitvaart zelf bij elkaar te sparen. Eerst zorg je dat je al het geld hebt en vervolgens betaal je vast voor de uitvaart. Voordeel hiervan is dat het geldbedrag vast staat in een depositofonds, mocht er wat gebeuren. Daarnaast krijg je de wettelijke rente erbij, waardoor dit bedrag alleen maar groeit. Nadeel is echter dat je vaak van tevoren je gehele uitvaart al door moet spreken, zodat er een kostenplaatje gemaakt kan worden. Aan de ene kant is dit natuurlijk verstandig, want zo weten je nabestaanden ook precies wat je wilt. Daarentegen is dit misschien niet iets waar je over na wilt denken, of misschien heb je geen idee wat je wilt.

Verzekering

Een uitvaartverzekering werkt als iedere andere verzekering: je kiest een bepaald bedrag en hier betaal je maandelijks voor. Voordeel is dat je niet zelf hoeft te sparen en dus geen kopzorgen hebt over het geld dat je apart wilt zetten voor je uitvaart. Daarnaast is het bij een uitvaartverzekering vaak mogelijk om je kinderen en partner mee te verzekeren.Toch zijn er ook nadelen. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat niet alle kosten gedekt zijn, waardoor je nabestaanden alsnog moeten betalen. Zo zijn een grafsteen, advertentie in de krant en een bloemstuk niet altijd meeverzekerd. Kies je voor een verzekering, dan is het dus verstandig om vooraf te bekijken waar allemaal voor betaald wordt. Hoeveel je aan de verzekering moet betalen, kun je zien middels een berekening op de website van de verzekeraar. Dan weet je precies waar je aan toe bent. Mocht er na de uitvaart nog geld over zijn, dan krijgen je nabestaanden dit vaak uitgekeerd.

Deposito of verzekering?

Beide mogelijkheden hebben duidelijk hun voor- en nadelen en uiteindelijk kies je voor de optie die het beste bij je past. Heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om veel te sparen voor je uitvaart en heb je hier ook genoeg discipline voor, dan is een deposito geen slecht idee. Je hebt immers de vrijheid om zelf een bedrag samen te stellen en je hoeft geen rekening te houden met bepaalde regeltjes. Maar zoals gezegd: dit vereist wel discipline en er bestaat een kans dat je je veel zorgen gaat maken over het bedrag. Een verzekering biedt je zekerheid en dat is voor veel mensen prettig. Je weet zeker dat alles na je dood goed geregeld is en hoeft er verder niet over na te denken. Kijk vooraf wel wat er allemaal gedekt wordt door de verzekering, om zo een goede keuze te kunnen maken.