Houd je tandarts in de gaten

Zometeen moet ik naar de tandarts. Er is denk ik iets niet goed met een vulling, dus daar laat ik even naar kijken. No big deal, ik ben niet bang voor de tandarts ofzo, dus we zien wel. Wel vind ik het interessant hoe de rekening eruit komt te zien. Daarmee kunnen de tandartsen immers nu doen wat ze willen…

De tarieven voor tandartsen zijn per 1 januari vrijgegeven. Geen standaardtarieven meer, ze mogen het zelf bedenken. Achter een prijslijst van mijn tandarts – en die van concullega’s – ben ik nog niet aangegaan, dus ik heb geen idee wat er in rekening gebracht wordt.

Wat mee zou kunnen spelen is dat we geen aanvullende ziektekostenverzekering meer hebben, dus ook geen tandartsdekking. Maar goed, de dekking die we hadden was zó mager dat het eigenlijk niets uitmaakt.

Voor wie wel een goede tandartsverzekering heeft is trouwens bijbetaling ook zéker niet uitgesloten. Heel veel patiënten hebben kennelijk de afgelopen maanden een rekening gekregen die niet geheel door de zorgverzekeraar werd vergoed. Niet omdat de behandeling op zich niet gedekt was, maar omdat de tarieven boven de maximale vergoeding lagen, die de verzekeraar voor die behandeling hanteert.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NCPF) verzamelt klachten en werkt er hard aan om een overzicht te creëren van alle tarieven en vergoedingen. Intussen moet je dus eigenlijk zelf achter de tarieven aan. Heb ik alleen niet gedaan… zal straks eens vragen of ik een tarievenlijst kan meekrijgen!

Lees ook:Mondkosten
Lees ook:Waar kan er volgens jou bespaard worden in de zorg?
Lees ook:Besparen op zorgpremie… pas op voor duurkoop!
Lees ook:Open deuren
Lees ook:Rillingen van Rabo

2 reacties op “Houd je tandarts in de gaten

  1. Anneke Ranzato-Versloot

    Tja, de keuze die je hebt… naar een ander gaan. En dan maar hopen dat er tandartsen opstaan die bereid zijn om goede tandzorg te leveren tegen een eerlijk tarief. Maar ja, je gaat niet gokken met je gebit. Dus dikke kans dat we allemaal blijven zitten waar we zitten en veel meer gaan betalen om de portemonnee van de tandarts te spekken.

      /  
  2. Monique Timmermans

    Het zal mij benieuwen of het vrijgeven van de tandartstarieven ertoe zal leiden dat de concurrentie toeneemt. Het lijkt mij vooralsnog gewoon een makkelijke manier voor tandartsen om meer geld in het laatje te krijgen.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.