Categorie: "Betaalproblemen"

Rood staan is zoooo duur

rood staanHandig hè, dat je rood kunt staan op je rekening. Wist je dat het wel geld kost, dat rood staan? Je hoeft er niets voor te kopen en er worden ook geen vaste tarieven van je rekening afgeschreven. Maar de kosten van rood staan zitten óók niet verwerkt in de kosten van je betaalrekening. Die zijn voor je pinpas en het gebruik van internetbankieren enzo. Misschien, als je die hebt, voor een creditcard. Maar rood staan kost wel degelijk los geld. Je betaalt namelijk rente. En geen misselijke rente ook.

In bankenland noemen ze dat ‘debetrente’. Dat is simpelweg rente voor rood staan. En die rente is veel hoger dan de rente die je betaalt als je een persoonlijke lening of een doorlopend krediet hebt. Als je eenmaal de mogelijkheid hebt om rood te staan (een limiet, heet dat) kun je er zonder verder moeilijk gedoe gebruik van maken. Heel makkelijk. Eigenlijk té makkelijk. Je kunt daardoor betalingen in de winkel doen met geld dat niet van jou is. Dat je dus eigenlijk leent. En waar je dus rente voor betaalt.

Gelukkig hebben we in Nederland een maximale rente die banken en postorderbedrijven enzo je in rekening mogen brengen. Daardoor kunnen de kosten van rood staan niet zo héél erg uit de hand lopen. Die staat nu als ik het goed heb op 15%. Zó hoog is de rente op rood staan meestal niet, tenminste – als je binnen je limiet blijft. Soms kan je saldo ook weleens buiten je limiet komen, dus nog méér rood dan toegestaan. Zo donkerrood, daarvoor is de rente nog veel hoger. Daar komt het bij veel banken wel op 15% neer. Kijk maar eens naar dit overzicht.

Nibud adviseert opnemen contant geld, zorg dat je altijd wat cash geld op zak hebt!

blutHoeveel contant geld heb jij gemiddeld ‘op zak’?

Volgens het Nibud speelt er momenteel een aantal risico’s die niet te voorkomen zijn. De cyberaanvallen zijn daar een belangrijk voorbeeld van. “Jongeren zijn niet meer gewend om cash op zak te hebben. Ouderen hebben dat meestal wel. Wij zeggen niet: ‘Haal al je geld van de bank’. Het is meer een praktisch advies, zodat je in geval van bijvoorbeeld

Helemaal niet rood staan!

Weten we het nu nog niet? Rood staan = geld lenen. Geld lenen kost geld. En in het geval van rood staan kunnen we daar nog ‘veel’ tussen zetten: rood staan kost veel geld. Sommige mensen weten dat niet, en vinden het ook niet interessant. Anderen weten het wel, maar staan toch iedere maand rood.

Gaten vullen met gaten…

Geldproblemen zijn niet lachen. Veel mensen maken zich ernstig zorgen over geld, het lukt ze gewoon niet om rond te komen. Het stijgende aantal BKR-coderingen geeft dat ook al aan. Zo’n codering geeft immers weer dat mensen niet netjes het maandbedrag van hun lening voldoen. En daarbij gaat het dan alleen nog maar over leningen… er zijn nog allerlei andere punten van geldzorgen natuurlijk. De huur die niet betaald kan worden. De hypotheek die een probleem geeft elke maand (dat zie je pas na drie maanden achterstand bij BKR. De premie voor de zorgverzekering. Een belastingschuld. Na te betalen belasting of terug te betalen toeslagen. De energierekening die niet geïncasseerd kan worden. Ga zo nog maar even door.

Van schoppen wordt het niet beter

Je kunt me naïef noemen, maar ik wordt nogal moe dat geklaag en gezeur en gemopper op van alles en nog wat. Over hoe duur alles wordt. Over hoe werkgevers tegenwerken. Over hulpverleners die niet goed helpen. Over instanties die niet meewerken. Over politici die er allemaal niets van snappen. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan over alle redenen die mensen hebben om te schoppen.

Schuldenzooi

Gelukkig gaat dit niet over mezelf. Want ga er maar aan staan, als je veel schulden terug te betalen hebt. Terwijl je moet leven van een heel laag inkomen. Ik sta daar op zich niet in met het gevoel van ‘aaahhh wat zielig…’. Het is natuurlijk bijzonder naar, daarover geen discussie. Wel vind ik: mensen zijn die schulden zelf aangegaan. En dus moeten ze die terugbetalen, duidelijk. Er is alleen wel zoiets als een bestaansminimum. 

Jongeren uit de min

Er komen steeds meer initiatieven om jongeren te helpen op het gebied van schulden. Schulden bij jongeren? Ja… dat is helaas helemaal geen uitzondering! Het begint natuurlijk klein, met een beetje geld lenen van ouders of vrienden. Maar ja, ze hebben ook allemaal een mobieltje. En niet zomaar één, het moest wel de hipste zijn natuurlijk.Vaak  met abonnement, en dat moet wel netjes betaald worden. En voor je het weet hebben ze een abonnement op een dure sms-dienst. De scooter moet verzekerd zijn, dat kost ook niet niks. En dan nog ermee rijden… benzine, onderhoud… Rijbewijs halen… stappen… coole kleding… waar halen ze het geld voor al die dingen vandaan?

Een nieuw leven voor kostgeld?

Bij mijn bezoekjes als budgetcoach kom ik regelmatig bij gezinnen met volwassen kinderen. Die kinderen wonen nog thuis, soms zelfs met aanhang. Gezellig! Zeker, maar ook kostbaar. Want die volwassen monden eten flink mee. Als je dan zelf krap in je centen zit, is het in mijn ogen niet meer dan normaal om de grote jongens en meiden – als ze een eigen inkomen hebben – te laten meedelen in de kosten. Kostgeld betalen dus, hoe ouderwets dat ook klinkt.