Categorie: "Werk"

Gratis geld voor iedereen?

Gisteren kwam ik langs wat pagina’s en een uitzending van VPRO Tegenlicht over het basisinkomen. Het wát, zul je misschien denken? Het basisinkomen. Dat is een idee waar sommige mensen mee spelen als oplossing voor onze veranderende arbeidsmarkt en inkomenssituatie. De kern: iedereen krijgt een vast basisinkomen. Zonder regels of voorwaarden, iedereen krijgt het gewoon. Daarnaast kun je met werk extra geld verdienen voor een hoger inkomen. Maar dat hoeft niet, niemand verplicht je dat, dat is jouw keuze.

Waar ik hier een tijdje geleden ook al eens over sprak met mijn lief, vond ik het toen nog ondenkbaar dat het iets zou kunnen zijn. Vraag me niet waarom, misschien over wat ik gisteren las en zag, nu denk ik er anders over. Ik kan niet zeggen dat ik al fervent voorstander ben – daarvoor heb ik me er nog niet genoeg in verdiept. Maar ik zie wel wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn.

Eigenlijk ben ik nogal calvinistisch ingesteld. Werken voor je geld zul je. En als je geen baan hebt, dan heb je er maar alles aan te doen om die te vinden. Zelf verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Dat werk. Alleen zie ik ook wel dat dit bij veel mensen niet lukt. En dat dit aantal mensen alleen maar zal groeien – steeds meer soorten banen verdwijnen door de technologische ontwikkeling. Als de banen er niet meer zijn, hoe kunnen we iedereen aan het werk houden dan? Misschien hoeft dat ook helemaal niet: iedereen aan het werk houden.

Als het nou financieel zo rond te breien is dat iedereen een basisinkomen krijgt, dat net genoeg is om sober van te leven. Dat wie luxer wil leven daar gewoon zelf voor zal moeten zorgen. Dat alle uitkeringen, toeslagen, subsidies, aftrekposten en heffingskortingen worden afgeschaft, en alle bijbehorende regeltjes en controles ook. Even kort door de bocht hè. Hoeveel zal dat wel niet besparen in de ‘rondpompmachine‘ en het controle-apparaat?

Als dat nou financieel kan, waarom zouden we dat dan niet doen? Wil dan opeens niemand meer werken? Dat betwijfel ik. Kunnen we leven met het idee dat iemand die de hele dag niets nuttigs doet gewoon geld krijgt om van te leven? Dat is voor mij nog wel een uitdaging. Maar nogmaals, ik zie wel mogelijkheden. Ben benieuwd wat jij ervan vindt!

Vrijwilligerswerk bespaart!

logo scoutingAls ik zeg ‘vrijwilligerswerk bespaart’ denk jij misschien: ja logisch. Dan hoeft degene voor wie jij het werk doet je niet te betalen, dus dat bespaart hem geld. Maar dat bedoel ik niet. Wat bedoel ik dan wel? Nou, dat je geld bespaart door vrijwilligerswerk te doen. Hoe kom ik daar nou bij…het is een kwestie van tijd. Als je veel tijd over hebt en niet veel om handen, wat ga je dan doen? Dan ga je veel vaker winkelen. Of gewoon even de stad in. Of doelloos rondsurfen op internet. Het gevolg daarvan is dat je véél eerder onnodige uitgaven doet. Geld uitgeeft aan spullen die je niet echt had hoeven kopen. Teveel vrije tijd kost simpelweg geld.

Vul je je tijd met vrijwilligerswerk, dan komt het daar veel minder van. Zelf ben ik bijzonder druk met Scouting. Heerlijk om te doen, dat staat voorop. Kinderen een leuke tijd bezorgen en tussen de bedrijven door ook nog wat leren – ik vind het geweldig. Bijkomend voordeel is dat ik er maar zelden aan toe kom om gewoon maar even rustig te winkelen. Nu ben ik van mezelf al niet zo’n shopper, dat scheelt ook. Al zal het juist als je wél een shopper bent een groot effect hebben als je minder tijd overhoudt om te gaan shoppen.

Daarnaast is vrijwilligerswerk natuurlijk nuttig: je helpt er een organisatie of mens mee. Als je zorgt voor vrijwilligerswerk dat je zelf ook echt leuk vindt – en dat moet wel, anders houd je het niet vol – haal je er enorm veel plezier en voldoening uit. Dat kun je niet uitdrukken in geld, maar is wel heel veel waard. Tot slot staat het ook nog eens erg goed in sollicitaties als je als vrijwilliger actief bent. Dus ben of moet je op zoek naar een nieuwe baan, dan kan het je daarbij helpen.

Werkloosheid loopt verder op

help643.000 mensen zaten eind maart zonder werk, wat neerkomt op een werkloosheidspercentage van 8,1 procent. Er kwamen in maart 30.000 werklozen bij. Drie maanden geleden was nog 7,2 procent van de beroepsbevolking werkloos. In het eerste kwartaal van 2013 kwamen er gemiddeld 24.000 werklozen per maand bij. De stijging in de afgelopen drie maanden was