Bestolen door werkgever

In de nieuwsbrief van het FD, die in mijn mailbox landde, stond het volgende intro: “Ook dit jaar maken de Nederlandse werkgevers hun werknemers weer zo’n 400 miljoen euro afhandig en alle werknemers zijn blij!” Ik dacht even … huh? Maar ja, Jasper van Hulst heeft helemaal gelijk.

Want we vinden het bijna allemaal fijn om het vakantiegeld in één bedrag in mei, nu dus ongeveer, op onze rekening te krijgen. Daarbij beseffen de meesten zich ongetwijfeld niet, dat we de werkgever daarmee een kadootje geven. In feite doet die in immers niets anders dan geld voor jou apart zetten, om dat in mei in één keer uit te betalen. Dat apart zetten noemen we ook wel… sparen. En wie spaart krijgt rente, al is dat tegenwoordig niet zo veel. Als je het geld voor de vakantie zelf zou sparen, kreeg jij de rente. Nu krijgt je werkgever dat. Daarmee komt in totaal – schrik niet – die € 400 miljoen bij de werkgevers terecht in plaats van bij hun werknemers. Want zoveel is de rente over het totale bedrag aan vakantiegeld dat uitbetaald wordt! Of nou ja – zou het zijn, als de rente 4% zou zijn. Is het 2,5%, zoals nu, dan gaat het dus om €250 miljoen. Nog steeds heel veel geld.

Op persoonlijk niveau gaat het natuurlijk niet om heel veel geld per jaar. En kennelijk vinden we het niet erg om die rente mis te lopen, want we willen het liever eens per jaar. Dan voelt het als een kadootje, terwijl het anders iedere maand gewoon op de grote hoop gaat. Dat zou anders zijn als je goed inzicht had in je geldzaken, en het over een volledig jaar plant. Dan zou je weten dat er zo’n uitgave als een vakantie aankomt, en daar geld uit het all-in salaris voor reserveren. Waardoor jij de rente ontvangt, en niet je werkgever.

Lees ook:Schenken aan je werkgever?
Lees ook:Incassobureau aast op vakantiegeld
Lees ook:Tegoeden op de spaarrekening naar nieuw record
Lees ook:Besparen door hypotheek aflossen
Lees ook:Zonnepanelen of hypotheek aflossen?

Eén reactie op “Bestolen door werkgever

  1. Danielle

    en….wanneer we het maandelijks laten uitbetalen zijn we ook af van die nare bijzondere beloning tabel…

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.