Kinderombudsman roept kinderen en jongeren die in armoede leven op hun verhalen te delen

Kinderen die opgroeien in armoede kunnen hun ervaringen en verhalen kwijt bij het online meldpunt op de website van de kinderombudsman. Het meldpunt is onderdeel van een onderzoek naar de effectiviteit van gemeentelijk armoedebeleid.

Online meldpunt Kinderombudsman Marc Dullaert roept kinderen en jongeren die in armoede leven op om hun verhalen en ervaringen met hem te delen via een online meldpunt. Ook ouders en professionals worden opgeroepen om aan te geven of het huidige armoedebeleid effectief is voor kinderen. De oproep van de Kinderombudsman is de start van zijn onderzoek naar de situatie van Nederlandse kinderen in armoede. Het meldpunt blijft drie weken geopend.

Kinderrechtenverdrag

Kinderen hebben recht op een levensstandaard, die ze voldoende mogelijkheden biedt voor een goede ontwikkeling. Dat staat in het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind. De Nederlandse regering heeft dit Kinderrechtenverdrag ondertekend en beloofd zich hieraan te houden. Een belangrijke vraag van het onderzoek is of er in Nederland kinderrechten worden geschonden nu er zoveel kinderen langdurig in armoede leven. Naar verwachting wordt het onderzoek in de zomer van 2013 afgerond.

Ervaringen

Afgelopen jaren is de armoede onder kinderen verder gestegen. Volgens de laatste raming leeft maar liefst 1 op de 9 kinderen in Nederland in armoede. Via dit onderzoek kan in kaart worden gebracht hoe kinderen het ervaren om in een arm gezin te leven, hoe ze daarmee omgaan en welke oplossingen ze zien voor hun situatie. Ook wil de Kinderombudsman van kinderen, jongeren en professionals weten welke aanpak werkt om armoede onder kinderen te bestrijden.

Verbetering armoedebeleid

Daarnaast worden voor dit onderzoek gemeentelijke en private initiatieven in kaart gebracht, met elkaar vergeleken en door jongeren en professionals beoordeeld. Resultaat hiervan is een overzicht van goede voorbeelden, dat gemeenten concrete handvatten biedt om hun armoedebeleid te verbeteren.

Ga direct naar: Meldpunt kinderarmoede

Bron: Nibud

Lees ook:Nederlandse ouderen zijn zeer goed af vergeleken met leeftijdsgenoten binnen de Europese Unie
Lees ook:Eén op de vijf heeft gat in de hand
Lees ook:Leren dat leven geld kost
Lees ook:Betaald aan de drank
Lees ook:Nederlanders geven minder aan het goede doel door de economische crisis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.