Leren dat leven geld kost

Op Nu.nl  weer eens een artikel over het toenemend aantal mensen met problematische schulden. In 2010 klopten 80.000 mensen aan bij de schuldhulpverlening, maar liefst 25.000 meer dan in 2009. Niet verbazingwekkend gezien het grote aantal ontslagen en daaruit voortkomende financiële problemen. Wel zorgwekkend overigens.

Ook zorgwekkend vond ik het volgende stukje:

“Zij maakt zich vooral zorgen over het toenemende aantal jongeren onder de 25 dat aanklopt bij de gemeentelijke kredietbanken. In 2007 vormden zij 7 procent van het aantal schuldenaren. Inmiddels is dat opgelopen tot 12 procent.

Het gaat vaak om jongeren die op zichzelf gaan wonen en gewend waren dat pa en ma alles betaalden. ”Zij krijgen te maken met vaste lasten, het aflossen van een studieschuld. Zij zijn daarop niet berekend. Zij hebben niet geleerd dat leven geld kost.”

Ouders, kom op! Leer je kinderen alsjeblieft van jongs af aan dat leven geld kost… Het is wel fijn als je genoeg geld hebt om alles te kunnen doen wat je wilt. Maar dat wil niet zeggen dat je de kinderen ook moet meegeven dat alles zomaar kan. Of dat het heel normaal is om op krediet te kopen en schulden te hebben.

Het doet me een beetje denken aan een opmerking van een keukenmevrouw laatst. Dat jonge stellen de zaak binnenkomen met de verwachting dat ze een soortgelijke keuken kunnen aanschaffen als pa en ma thuis hebben. Met alle luxe apparaten die daar in zitten. Maar het budget dat ze hebben… tja… dat is wel wat beperkt.

Verdiep je in financiële opvoeding, je kunt zal er later zóveel profijt van hebben!

Lees ook:Een op zes huishoudens heeft schulden
Lees ook:Een nieuw leven voor kostgeld?
Lees ook:Kinderombudsman roept kinderen en jongeren die in armoede leven op hun verhalen te delen
Lees ook:Jongeren uit de min
Lees ook:Met of zonder schone lei

Eén reactie op “Leren dat leven geld kost

  1. Margreet

    Nou idd de financiele opvoeding hoort ook bij opvoeden en helaas vergaten ouders dat eerder nog wel eens! Als ik zie hoe sommige vrienden van mijn kinderen leven… Onze kinderen hebben van jongs af aan geleerd om met (zak-)geld om te gaan. Heel belangrijk! Onze zoon heeft ADHD, maar ook een goede baan en alle finacien goed op orde. Onze dochter heeft niet veel geld, een bijbaantje, maar geen schulden! Ze kunnen beide goed met hun budget omgaan en hebben oog voor de financiele situatie van de ander of anderen.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.