Besparen op de vaat

afwassenIk kan me nog levendig herinneren dat ik me lang geleden, op een verjaardag van m’n toenmalige ‘schoonmoeder’, bevond tussen een aantal kakelende tantes die met elkaar probeerden uit te vogelen wat nou zuiniger was: een vaatwasser of met de hand afwassen. De eerste indruk is duidelijk: met de hand afwassen bespaart vast en zeker kosten ten opzichte van het gebruiken van een afwasmachine.

Zo dachten de dames er in ieder geval wel over. Ik betwijfelde dat, maar durfde dat niet erg hardop uit te spreken in het ‘hol van de leeuw’. Bovendien, zo stelden de dames, werd het met de hand natuurlijk veel schoner. Betwijfelde ik ook.

Een vaatwasser schijnt echt zuiniger te zijn qua verbruik van water en energie, dan afwassen met de hand. Moet die natuurlijk wel goed gevuld zijn, niet draaien voor een paar bordjes. Ook het doen van kleine handafwasjes is overigens veel kostbaarder dan grote: het water moet opwarmen, stroomt een tijdje, vaak gebruik je dan ook teveel afwasmiddel.

Bij een handafwas is het meestal nodig om eerst af te spoelen. Dat doen we dan onder een stromende kraan, waardoor er veel water verdwijnt. Stop je de vaat in de vaatwasser, dan moet je dus niet vooraf gaan afspoelen. Dat zou met een goed werkende afwasmachine echt niet nodig moeten zijn.

Zo schrijvende twijfel ik zelf toch ook nog steeds hoor. Zou het echt goedkoper uitpakken? Een vaatwasser moet ook nog aangeschaft worden, dat kost een hap geld. Als er iets mee mis is moet er een reparateur komen, weer kosten. En vaatwastabletten zijn bepaald niet goedkoop. Alhoewel ze erg vaak in de aanbieding zijn (de merkvarianten dan), en de no-names het volgens mij ook prima doen.

Het is overigens niet zo dat ik maar zou overwegen om de vaatwasser niet meer te gebruiken, ook al zou het gebruik ervan eigenlijk duurder zijn. Het gemak is wel enorm, en de tijdsbesparing ook. Al is er ook iets te zeggen voor afwassen als gezellig familiemoment. Maar goed, mijn huidige schoonmoeder vaart wel bij onze vaatwasser. Zelf heeft ze er geen en als we daar eten doe ik met veel plezier de afwas, omdat ik het anders nooit doe.

Lees ook:Water besparen met een regenton
Lees ook:Gedoofd vlammetje
Lees ook:Teveel betaald voor medicijnen?
Lees ook:Gratis facelift!
Lees ook:Niet vergeten uit te checken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.