De voordelen van delen

Vanmorgen was ik – om professionele foto’s te laten maken… eindelijk… – in een wooncollectief hier vlakbij. Kende alleen de buitenkant, wist niet eens dat daar een wooncollectief zat, en al helemaal niet hoe het daar aan de andere kant van de straat uitziet. In één woord: gewéldig!

Een groot collectief is het, bestaand uit ik geloof iets van 80 woningen. Een groot deel zelfstandige woningen en een aantal woongroepen. Wat ik zó prachtig vond: de tuin! De huizen zijn in een soort van vierkant gebouwd met in het midden daarvan een énorme gezamenlijke tuin. Met een speeltuintje voor de kinderen, barbeques, paadjes, tafeltjes… echt superleuk. En ideaal met kleine kinderen, die daar gewoon lekker kunnen struinen zonder gevaar.

Wat is het toch mooi dat zoiets kan! Ik weet natuurlijk niet of het in de praktijk altijd zo vreedzaam gaat als het er nu uitziet, maar ik denk zomaar van wel. Gezamenlijke ruimtes, waar je dus ook met z’n allen voor zorgt. En ondertussen ook je eigen plek met de privacy die je wenst. Delen… we leren het onze kinderen zo goed mogelijk, maar later verdwijnt dat toch meestal wel. Schuttingen, hekken en hokjes. Dit is van mij, dat is van jou. Afblijven!

Je kunt natuurlijk prachtig besparen door meer te delen. Vooral als je een één- of tweepersoonshuishouden hebt, maar er zijn allerlei dingen die je kunt delen. Leuk voor je sociale contacten, goed voor je portemonnee. Kranten, tijdschriften, maaltijden, boeken, films… verzin het maar! En natuurlijk is er een website die zoiets probeert te organiseren: Spullendelen.nl. Iets voor jou?

Lees ook:Voorjaarsweer! Tijd om na te denken hoe je kunt besparen op je (nieuwe) tuin!
Lees ook:Water besparen met een regenton
Lees ook:Voorspellende waarde van marshmallows
Lees ook:Bezwaar maken tegen huurverhoging 2013 kan lonen!
Lees ook:Kinderombudsman roept kinderen en jongeren die in armoede leven op hun verhalen te delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.