Nederland is opnieuw in een recessie beland

Het is geen vrolijk nieuws, maar helaas wel de realiteit: De economie is in het vierde kwartaal van 2012 met 0,2 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Over heel 2012 kromp de economie met 0,9 procent. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De krimp nam in de laatste drie maanden van het het jaar wel flink af. In het derde kwartaal bedroeg die namelijk nog 1 procent. Huishoudens besteedden in het vierde kwartaal 2,3 procent minder dan een jaar eerder. De consumptie door huishoudens krimpt daarmee al bijna twee jaar. Over heel 2012 gaven consumenten 1,4 procent minder uit.

Het is de derde keer sinds 2009 dat de Nederlandse economie in recessie is. Van een recessie is sprake als de economie twee opeenvolgende kwartalen krimpt. Het aantal banen daalde in het vierde kwartaal met 18.000 ten opzichte van een kwartaal eerder. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2011 waren er 93.000 banen minder, een daling van 1,2 procent. Gemiddeld waren er over heel 2012 63.000 banen minder dan in 2011. Daarnee is het aantal banen gedaald tot het niveau van 2007.

Een lichtpuntje in de CBS-cijfers vormt de export, welke in het vierde kwartaal met 3,2 procent groeide ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de uitvoer van aardgas, aardolieproducten en chemische producten was in het vierde kwartaal flink hoger.

Bron: Nu.nl

Lees ook:Het consumentenvertrouwen is in februari naar een historisch dieptepunt gedaald
Lees ook:Woningmarkt nog altijd onder druk
Lees ook:Huishoudens geven in februari opnieuw minder geld uit aan goederen en diensten
Lees ook:70% van de Nederlanders hebben afgelopen jaar bezuinigd
Lees ook:Bespaar door minder weg te gooien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.