Wat verbruikt zo’n ding eigenlijk?

energieweterEén van de posten waarop in veel huishoudens behoorlijk bespaard kan worden, is het energieverbruik. Om een beetje inzicht te krijgen in wat je kunt doen om energie te besparen, is het wel zo handig om te weten wat een apparaat verbruikt. Weet jij het stroomverbruik van je TV, waterkoker, Senseo, PlayStation, Wii, computer, wasmachine, en ga zo maar door? Soms kun je daar behoorlijk van schrikken.

Zo ontdekte mijn lief vorige week opeens hoeveel energie die PlayStation slurpt. Nu gebruiken wij dat ding eigenlijk niet om te gamen, maar om Blue-Rays mee af te spelen. En ook om muziek te draaien. Blijkt dat muziek afspreken via de PlayStation vele malen meer stroom kost, dan via de gewone cd/dvd-speler. Dat vind ik dan dus wel een reden om voor muziek de PlayStation niet meer te gebruiken. Ja toch?

Op witgoed (wasmachines en koelkasten enzo) zit al tijden een energielabel. Met een code van A tot en met G geloof ik. Daarop staat dan het verbruik van dat apparaat in kilowatturen. maar dat gaat veranderen, omdat blijkt dat consumenten dat niet concreet genoeg vinden. Logisch: je moet maar net weten hoe het zit met de stroomkosten per kilowattuur. De aanduiding van het verbruik komt er nu dan ook in euro’s op te staan, veel duidelijker. En het label wordt niet meer alleen gehangen aan apparaten voor in de keuken en het washok, maar ook aan televisies en computers. Het plan is om voor het eind van het jaar elk apparaat dat meer verbruikt dan 100 kilowattuur te labelen. Wel zo helder. De naam gaat ook veranderen, het wordt in plaats van het energielabel straks de EnergieWeter.

Natuurlijk weten ze bij de EnergieWeter niet hoe vaak jij een bepaald apparaat gebruikt. Voor de bedragen die erop staan wordt uitgegaan van het gemiddeld gebruik in een gezin van 2,3 personen. Ben dan toch altijd benieuwd hoe 0,3 persoon eruit ziet, maar dat terzijde. Een goede zaak in ieder geval, die EnergieWeter. Dat maakt het voor iedereen toch weer een stapje makkelijker om op energie te besparen.

Lees ook:Energiebesparende wasmachine, koelkast of wasdroger?
Lees ook:Kun jij niet wat minder?
Lees ook:Gratis spellen voor PlayStation
Lees ook:Energietarieven gaan in juli opnieuw omlaag
Lees ook:Energieveilingen goedkoop?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.