Jo-jo-en met geld

Ja! Weer een link tussen afvallen en omgaan met geld… Marieke heeft het vandaag op eyeBlog over het financiële jojo-effect. Zoals je dat ook hebt met diëten: val te snel af, en je eet het er zó weer bij… en meer. Zo kan het ook met jouw goede voornemens op geldgebied zwaar misgaan.

Als je jezelf te krap afstelt, té zuinig gaat doen, waardoor je jezelf alle pleziertjes ontzegt… dan is de kans erg groot dat je later weer als een dolle geld gaat uitgeven. Gewoon, omdat het besparen als een strafkamp voelde en je op een gegeven moment ofwel vrijgelaten wordt (je hebt je achterstanden ingelopen) ofwel ontsnapt (je kunt het krappe leven niet meer aan en laat de regels helemaal los los).

Over afvallen kan ik ook meepraten: ik ben in het afgelopen jaar 20 kilo kwijtgeraakt. Niet door een crashdieet met het weglaten van bepaalde elementen, of shakes, pillen en poeders. Gewoon door gezond eten – zeker niet te weinig – en regelmatig sporten. Niet in een supertempo maar wel gezond. Zonder eetbuien en nu ik m’n streefgewicht heb bereikt, ook zonder de neiging om mezelf te buiten te gaan aan slechte dingen.

Zo zou het met gezond omgaan met geld ook moeten gaan. Er is een evenwicht in wat je kunt uitgeven iedere maand: niet meer dan wat je binnenkrijgt. Liefst iets minder uitgeven dan dat, zodat je ook wat kunt sparen. Dan kun je noodzakelijke nieuwe dingen kopen zonder in de problemen te komen. Maar je moet het niet overdrijven. Je kunt jezelf wel de ‘strak’ afstellen door te werken met een crashbudget – maar dan zul je vast en zeker crashen… dat kan de bedoeling niet zijn!

Lees ook:Lekker / goedkoop / gezond?
Lees ook:Goed omgaan met geld: het is net afvallen
Lees ook:Afvallen is moeilijker!
Lees ook:Basics voor besparen 6 – Discipline
Lees ook:Besparen? Maak een plan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.