Blijf uit de buurt van je limiet

Eerder deze week was ik bij een klant voor budgetcoaching, waar het regelmatig misgaat met de betalingen van de hypotheeklast. Geen enorm bedrag, en als ik naar de inkomsten en uitgaven van de man keek heeft hij verre van een ruim inkomen, maar eigenlijk zou hij wel rond moeten komen. Enorme schulden zijn er ook niet. Geen ‘problematische schuldensituatie’, zoals dat in budgetcoachland dan heet. Toch gaat het vaak mis.

De verklaring was niet ingewikkeld. Het saldo van de bankrekening van die man bungelt aan het eind van de maand steeds zo rond de limiet die erop zit van € 1.000. Als de geldverstrekker de hypotheeklast incasseert, wordt het bedrag wel afgeschreven. Maar omdat het saldo niet binnen een paar dagen weer binnen de limiet komt, komt het geld net zo hard weer terug met een stornering. Tel daarbij op een man die slecht Nederlands spreekt, geen administratie bijhoudt, slecht ziet, z’n post niet leest en als hij dat al wel doet – het niet begrijpt. De uitkomst? Problemen bij de betalingen die er niet zouden hoeven zijn.

Nu moet deze man geholpen worden met zijn administratie, maar dat even terzijde. Dit specifieke betalingsprobleem komt niet door een te laag inkomen ten opzichte van te veel uitgeven. De man leeft al van bijna niets. Nee, hier gaat het om het steeds weer doorbreken van de limiet. Zorgt hij dat zijn saldo een stuk boven de limiet ligt, dan gaan de betalingen elke maand netjes door. De moraal van dit verhaal? Blijf uit de buurt van je limiet! Zorg dat er altijd ruimte is voor de noodzakelijke betalingen, anders is het vragen om problemen.

Lees ook:Rood staan is zoooo duur
Lees ook:Als een slang door de mazen…
Lees ook:Killing zorgpremie
Lees ook:Móeten moeten moeten
Lees ook:ADV: Spek je spaarrekening bij de slager

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.