Beste koop? Yeah right!

Geweldige column van Hanneke van Veen op de site van Tros Radar. Ik ben geen fan van Radar, maar wel van Hanneke, en nu helemaal. Ze doet even haarfijn uit de doeken hoe het zit met de benoeming van een product tot Beste koop door de Consumentenbond. En dat is niet om blij van te worden.

Als spaarspecialist heeft Hanneke het natuurlijk over spaarproducten, in dit geval de deposito’s. Wat denk jij, als je een bank ziet dit adverteert met een recent predicaat Beste koop van de Consumentenbond, voor haar deposito? Ongetwijfeld is het eerste wat je denkt: die biedt dan dus de hoogste rente. Maar nee… zo blijkt het niet te zitten. Ook een deposito (in dit geval van RegioBank) met een lagere dan de allerhoogste rente kan dat predicaat krijgen. Hoe kan dat nou?

Nou…het schijnt dat bij de verkiezing tot Beste koop naar allerlei aspecten van het deposito gekeken wordt, naar niet naar de hoogte van de rente. Dat slaat toch nergens op? Natuurlijk zijn andere voorwaarden van belang, maar het rentepercentage is bij een deposito toch leidend lijkt mij.

En dan iets wat ik altijd heb vermoed maar nooit concreet heb gelezen. Bedrijven blijken € 5.000 te betalen om dat predicaat Beste koop in hun reclames te mogen gebruiken. Ja, natuurlijk wel alleen als ze dat ook hebben gekregen. Maar dan snap je wel opeens waarom er zo vaak meerdere producten als Beste koop worden aangewezen. Zoals in dit onderzoek…maar liefst zeven…hadden ze zeker geld nodig bij de Consumentenbond…

Lees ook:Let op je deposito
Lees ook:Eten voor een euro per persoon
Lees ook:Getest: vaatwastabletten
Lees ook:Op de bonnenfooi
Lees ook:Verzekering of deposito voor je uitvaart?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.