Eef heeft zó gelijk!

Gisteren zat er bij de Telegraaf een special over besparen. Op de voorkant prijkt een mooie foto van Eef van Opdorp – jullie misschien wel bekend van TV. Ze zit immers in Koffietijd en in Uitstel van executie. En schrijft in Vriendin. In de bijlage staat een mooi interview met Eef, vol met ware woorden. Eén opmerking wil ik er even uitpikken. Omdat het zó lastig is om dat aan mensen duidelijk te maken…

‘Geld gaat uiteindelijk helemaal niet over geld, maar over gedrag en psychologie‘. Dat is zó ontzettend waar! Hoe je tegenover geld staat, hoe je ermee omgaat, de keuzes die je (al dan niet bewust) maakt… dat gaat niet om de pegels op zich. Ik zeg het wel vaker: geldpsychologie is een wetenschap op zich. Waanzinnig interessant en héél leerzaam. Voor ons als budgetcoaches, maar eigenlijk voor iedereen. Want als je snapt waarom je bepaalde dingen doet, is het veel gemakkelijker om er verandering in te brengen.

Het jammere is dat veel mensen er niet over nadenken. Omdat ze denken dat het ingewikkeld is, want het gaat over cijfers. Alleen gáát het dus eigenlijk niet over cijfers, het gaat over keuzes en gedrag. Of ze willen er niet over nadenken, juist omdat het over gedrag gaat. Als er immers íets moeilijk is, dan is het wel het veranderen van je gedrag. Moeilijk, maar niet onmogelijk. En superzinvol, want het aanpassen van je geldgedrag – daar heb je de rest van je leven profijt van. Véél profijt!

Lees ook:Steeds meer mensen hebben achterstand in de betaling van hun hypotheek
Lees ook:Voorspellende waarde van marshmallows
Lees ook:Wanneer wordt het betuttelen?
Lees ook:Trendsetter…levensgenieter…wat ben jij?
Lees ook:Basics voor besparen 7 – Budgetteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.