Klaar voor het najaar!

Het begint langzaam aan kouder te worden, wat betekent dat je de kachel waarschijnlijk al hebt aangehad. Ook  doe je de lichten weer eerder aan, want het wordt steeds sneller donker. Zeker nu de klok weer een uur is teruggezet. Je zal merken dat het meteen effect gaat hebben op je energierekening, dus is het goed om dit van tevoren eens goed in kaart te brengen zodat je hier bewust mee om kan gaan.

gog

Voordat het echt gaat vriezen zijn er al een aantal dingen die het investeren waard zijn als het gaat om het besparen van geld maar natuurlijk ook duurzaamheid. Niet alleen voor het koude seizoen maar je bespaard al snel gedurende het gehele jaar!  Wij zetten het even op een rijtje.

1. Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, ze drukken je energiekosten ook nog eens. Zonlicht is immers gratis en de stroom die daarmee gemaakt wordt, kun je gewoon gebruiken. Natuurlijk benodigd het enige investering maar ze zijn momenteel al een stuk voordeliger dan een paar jaar geleden en op den duur betaalt het zich gegarandeerd terug. Hoeveel zonnepanelen je wilt plaatsen, hangt af van je energieverbruik en de oppervlakte van je dak. Hoe meer zonnepanelen, hoe meer geld je per jaar kunt besparen.

2. Dubbel glas

Een betere isolatie zorgt ervoor dat je de warmte in de winter binnen houdt en dat het in de zomer niet zo warm wordt in huis. Het beste van beide seizoenen dus. Alle nieuwbouw huizen worden tegenwoordig met dubbelglas gebouwd maar er zijn nog steeds een heel aantal woningen met enkel glas in Nederland. Als je in iedere kamer dubbel glas laat installeren, blijft het tijdens de koude dagen gemakkelijker warm in huis waardoor de verwarming minder vaak aan hoeft en/of dat deze minder hoog hoeft te staan. Dit is een gemakkelijke manier om geld te besparen maar ook hier moet je wel eerst investeren in de aanschaf. Hoeveel dat precies is, hangt af van in wat voor huis je woont en hoeveel ramen je hebt.

3. Besparen zonder investering

Deze twee oplossingen kosten in de eerste instantie geld voordat je kan besparen maar er zijn natuurlijk veel meer manieren om te besparen op je energieverbruik waar je voor dit najaar meteen mee aan de slag kan. Denk hierbij aan het verminderen van gebruik van je droger, het verwijderen van opladers uit stopcontacten na gebruik en natuurlijk alles een tikkie terug.