Huis kopen nu opeens goedkoop?

Bijzonder interessant, wat er nu op de woningmarkt gebeurt. De boel lag daar ontzettend stil. Veel mensen willen (of moeten) hun huis verkopen, maar de kopers wilden maar niet happen. Tja, wat kun je dan doen? Je vraagprijs verlagen bijvoorbeeld. Nu was er wel sprake van een verlaging van het prijsniveau, maar nog niet heel bijzonder. Veel verkopers hielden vast aan hun wens om een bepaald minimumbedrag voor hun huis te krijgen. Dus gebeurde er weinig. Nu worden ze geholpen door de overheid. Het kabinet heeft, om de woningmarkt te stimuleren, de overdrachtsbelasting tijdelijk verlaagd van 6% naar 2%. Een voordeel van 4%, wat bij een koopsom van € 250.000 wel zomaar even € 10.000 is. Dus: nu kopen?

Nou… blijf maar wel gewoon rustig nadenken, laat je niet verblinden door de lagere overdrachtstaks. Die zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat jouw kosten koper lager zijn, heel leuk natuurlijk, maar ondertussen zijn de huizenprijzen gewoon nog te hoog. Wat gaat er gebeuren als de periode van een jaar straks verstreken is? Na 1 juli 2012 is de overdrachtsbelasting weer 6%. En dan? Dikke kans dat dan de huizenprijzen alsnog echt omlaag zullen gaan. Wat betekent dat jij bij verkoop van jouw woning er gewoon minder voor terugkrijgt dan je ervoor betaald hebt. Dan heb je niets meer aan het feit dat je € 10.000 minder aan kosten hebt betaald.

Of ben ik nou zuur aan het denken over de woningmarkt? Banken en makelaars juichen en schreeuwen dat nú het moment is om te kopen. Natuurlijk doen ze dat. Kunnen zij ook weer eens geld verdienen. Maar dat wil niet zeggen dat het waarheid is. Ik zeg niet dat je geen huis moet kopen, maar neem een weloverwogen besluit en laat je niet gekmaken door wat er door belanghebbende clubs geroepen wordt. Uiteindelijk gaat het om jouw geld en jouw financiële toekomst.

Lees ook:Schandalig of terecht?
Lees ook:De grote voorjaarsschoonmaak – dat ruimt lekker op!
Lees ook:Jo-jo-en met geld
Lees ook:Wat doet het nieuws over de Nederlandse economie met jou?
Lees ook:Minder of meer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.