Petitie: het moet goedkoper!

Hmmmm ik vraag me af of dat zin gaat hebben. De Consumentenbond is een petitie gestart om ‘een lagere hypotheekrente te eisen’. Te eisen? Met alle respect hoor, maar zullen de banken zich daar nu echt iets van aan gaan trekken? Dat de hypotheekrente relatief nogal hoog ligt in Nederland, dat is al een tijdje bekend. Dat de mensen die nu een hypotheek afsluiten of verlengen daardoor te duur uit zijn, is een logisch gevolg. Niet leuk natuurlijk – maar is dat niet gewoon een verhaal van vraag en aanbod?

De banken concurreren te weinig, dat concludeerde de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een tijdje geleden al. Dat onderzoek is nog niet eens helemaal afgerond, want het vervolgonderzoek zou in het voorjaar gepubliceerd worden. Ik vraag me dus eerlijk gezegd af waarom de Consumentenbond nu met deze actie komt. Zou het niet logischer zijn om et uitkomsten van het NMa onderzoek af te wachten?

Zou het zin hebben – een ‘handtekeningenactie‘ om een lagere hypotheekrente af te dwingen? Dan moeten we dat ook maar gaan doen om een prijsverlaging van benzine te realiseren. Of goedkoper openbaar vervoer. Of gratis bankpasjes. Of een hogere spaarrente. Of een lagere prijs voor chocolade. Of een eind maken aan dat rare onderhandelingsgedoe bij keukens. Ik kan me niet voorstellen dat een petitie ervoor gaat zorgen dat de hypotheekrente omlaag gaat. Het vragen van aandacht aan de politiek kan ook wel op een andere manier.

Lees ook:Ben jij prijsbewust?
Lees ook:Korting op je hypotheekrente door spaargeld
Lees ook:Beste koop? Yeah right!
Lees ook:Van schoppen wordt het niet beter
Lees ook:Haal het meeste uit je spaarrekening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.