Goedkoper gaan wonen

Als we het hebben over verhuizen, dan gaan mensen meestal naar een grotere, duurdere woning. Maar als jouw budget niet meer overeenkomst met je woonlasten, dan kun je natuurlijk ook overwegen om goedkoper te gaan wonen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, dat besef ik me wel. Bij een eigen woning met je tenslotte wel eerst je huidige woning kwijt zien te raken. Plus dat je te maken krijgt met kosten van verkoop én kosten koper. Bij huren is het ook zo gemakkelijk niet om een andere – goedkopere woning te vinden.

Toch – als jaar de lijstjes van de duurste en goedkoopste gemeenten kijkt, dan maakt het nogal verschil waar je woont. De duurste gemeenten zijn Blaricum (gemiddelde huizenprijs van maar liefst € 788.688), Bloemendaal (€ 667.014) en Laren (€ 609.967). De gemiddelde prijs in de goedkoopste gemeente is maar EENZESDE van die in de duurste. De gemeente Pekela kent een gemiddelde woningprijs van €132.302, daarna volgen Oldamt (€ 139.329) en Brunssum (€ 140.607).

Een kleine opmerking is wel op zijn plaats. De prijsmeting gaat alleen over de verkochte woningen. In Blaricum zijn er in 2010 maar 70 huizen verkocht, en in Pekela 65. Dat leidt dan tot die gemiddelden, maar die cijfers geven dus niet de echte gemiddelde huizenprijs aan.

Aan de andere kant is de essentie natuurlijk wel dat de verschillen in prijzen en daarmee de woonlasten behoorlijk uiteenlopen in ons land. Als je van Haarlem naar Den Helder verhuist, kun je in die laatste stad veel goedkoper wonen. Of van Utrecht naar Sneek. Maar ja, moet je maar wel je geld kunnen verdienen in die goedkopere woonplaats.

Lees ook:Schrikken van de OZB!
Lees ook:Goedkoper autorijden
Lees ook:ID kaart nu echt gratis
Lees ook:Getest: vaatwastabletten
Lees ook:Check gratis mogelijkheden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.