Zorgkosten…verzekeren of sparen?

Een ziektekostenverzekering hebben we allemaal. Da’s immers wettelijk verplicht. Maar dat geldt alleen voor de basisverzekering. En toch hebben bijna alle mensen naast die wettelijk verplichte basisverzekering ook een aanvullende dekking in hun ziektekostenpolis. Voor allerlei zaken die niet onder de basisdekking vallen. En voor de tandartskosten. Want ja, we zijn Nederlanders dus we verzekeren ons suf. Maar is dat wel het beste om te doen?

Je kúnt er natuurlijk ook voor kiezen om niet aanvullend te verzekeren, maar te sparen. Het voordeel is dat je – als je geen kosten hebt – het geld in je zak houdt. Verzekeringspremie is gewoon weg, of je er nu gebruik van maakt of niet. Zelf heb ik die stap vorig jaar gezet. Geen tandartsverzekering meer, geen aanvullende dekkingen, alleen de goedkoopste basisverzekering. Even een jaartje uitproberen wat dat voor gevolgen heeft. Netjes bijhouden wat we besparen aan extra premies, en wat we uitgeven aan rekeningen die anders uit de verzekering betaald zouden zijn. Tot nu toe gaat het prima! In onze zorgspaarpot zit toch zomaar ruim € 700. Misschien gaan we volgend jaar nog wel een stapje verder door te kiezen voor een hoger eigen risico. Spaart ook weer premie uit.

Kanttekening is dat je wel het geld beschikbaar moet hebben voor als er wel forse uitgaven nodig zijn. Dat je die dan niet achterwege laat of moet laten omdat je het geldt niet hebt. We hadden natuurlijk ook in februari tegen een hoge kostenpost op kunnen lopen… Nou ja, dit doe wel meer Nederlanders – maar er zijn er nog niet veel die het aandurven. Bijna iedereen kiest voor de zekerheid van verzekeren. En dat legt de zorgverzekeraars geen windeieren.

Des te opvallender dat nu een verzekeraar roept dat  je misschien wel beter kunt sparen dan verzekeren. Of nou ja…opvallend…het is Interpolis. Deze verzekeraar is dikke maatjes met de Rabobank. En dan gaat er meteen een belletje rinkelen…ahhhh….er komt vast een soort van zorgspaarproduct aan bij Rabo / Interpolis. Misschien wel sparen bij Rabo, waarbij de rekeningen vanuit die spaarpot voldaan kunnen worden door Interpolis. Als dat zo zou gaan zeg ik: kijk wel even uit voor je erin mee gaat. De spaarrente bij Rabobank is niet bepaald gunstig te noemen. Dus als je toch geld voor je zorgkosten apart wilt zetten op een spaarrekening: zorg dan wel dat je er ook een leuke rente op krijgt!

Lees ook:Bespaar op je inboedelverzekering
Lees ook:Verzekering of deposito voor je uitvaart?
Lees ook:ADV: Spek je spaarrekening bij de slager
Lees ook:Blij met Binck
Lees ook:Wel of niet wisselen?

Eén reactie op “Zorgkosten…verzekeren of sparen?

 1. j van Veen

  Ongemerkt blijf je veel aan ziektekosten betalen.
  Ik heb, net als velen,een zorgverzekering
  Van mijn AOW betaal ik zo’n 1000 per jaar aan ZVW
  Van min ABP pensioen betaal ik ook dik voor ZvW
  Ik ben dus 325 per maand kwijt.Waarom dat moet, snap ik niet.

  Van mijn AOW en pensioen betaal ik loonbelasting.
  Volstrekt ongebrijpelijk omdat ik op al mijn voorgaand inkomen al loonbelasting heb moeten betalen.
  Dat pensioen is een spaarpot zogezegd.

  ik zou het kunnen volgen als ook bankrekeinghouders voor elke opname loonbelasting zouden moeten betalen, maar dat hoeft niet.
  Dat betaal je wel als je pensioen krijgt..(???)

  Of je schaft dat af, of je betaalt gewoon geen loonbelasting meer over je salaris.
  Nu wordt er voor beide vormen (ZvW en loonbel.( gewoon dubbel geincasseerd.\
  Moet ik ook eens proberen bij mijn belastingaangiftes…

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.