Besparen op je autoverzekering

Waar je het bij sommige verzekeringsproducten nog kunt maken om er géén te hebben, kom je onder een autoverzekering niet uit. Tenzij je natuurlijk geen auto hebt. Afhankelijk van allerlei factoren kan het premiebedrag van je autoverzekering behoorlijk oplopen. Gelukkig is het in veel gevallen mogelijk om hier maatregelen tegen te nemen. Met deze 6 tips bespaar je veel geld op je autoverzekering.

 

 1.    Kies voor minimale dekking

Om geld te besparen op je autoverzekering, kies je voor minimale dekking. Het is wettelijk verplicht om in elk geval de wettelijke aansprakelijkheid (WA) te dekken. Dit is de schade die je anderen toebrengt. Iedereen is hiervoor verzekerd, dus ook de automobilist die –even afkloppen– tegen jouw auto aanrijdt. Maar let op: met alleen een WA-verzekering is tegen een paaltje rijden, brand, stormschade en diefstal niet gedekt.

2.    Rij kleiner

Een sportwagen is opwindend en een dure sedan extreem comfortabel, maar is dit niet een overbodige luxe? Laat je auto een vervoermiddel zijn en geen statussymbool. Op die manier hoef je je minder zorgen te maken om inbraak of vandalisme en heb je genoeg aan een goedkopere WA-dekking. Een bijkomend voordeel is voor dat kleinere, oudere auto’s een lagere verzekeringspremie geldt.

 3.    Betaal in één keer

Voor een autoverzekering kun je naar keuze in één keer voor een heel jaar betalen, per kwartaal betalen of soms zelfs maandelijks afrekenen. Hou er rekening mee dat het totaalbedrag groter wordt naarmate je voor kleinere, vaker terugkerende stortingen kiest. De verzekeraar rekent namelijk een rentepercentage voor het ‘voorschieten’ van het openstaande bedrag.

4.    Claim kleine schade niet

De sleutel tot een goedkope autoverzekering is het opbouwen van schadevrije jaren. En omdat de verzekeraar geen onderscheid maakt tussen grote en kleine schade, kun je voor een wissewasje een behoorlijke terugval maken op de bonus-/malusladder. Bedenk dus twee keer voordat je een schade claimt; het kan voordeliger uitpakken als je een reparatie zelf betaalt.

5.    Wissel jaarlijks van verzekeraar

Ook al ben je tevreden met je huidige autoverzekering, het kan lonen om de premies van andere verzekeraars te bekijken. Begin hier tijdig mee, want sommige autoverzekeringen hanteren een opzegtermijn van maar liefst twee maanden. Vooral als je nog niet zo lang je rijbewijs en/of auto hebt, is het verstandig om vrijwel jaarlijks van verzekeraar te veranderen. Maar let bij het vergelijken van autoverzekeringen wel goed op de voorwaarden, die in belangrijke details onderling kunnen verschillen.

6.    Onderhandel met je verzekeraar

Wat ook kan helpen is om, net als bij je mobiele-telefoonmaatschappij, telefonisch om een beter tarief te vragen. De onderlinge concurrentie tussen autoverzekeraars is moordend en in veel gevallen zijn ze bereid om water bij de wijn te doen, vooral als je zegt dat je bij een andere verzekeraar een interessantere premie hebt gevonden.

De zevende –en beste– manier om op je autoverzekering te besparen heb ik niet durven opnemen in het bovenstaande overzicht. Kun jij raden welke ik bedoel?

Lees ook:Adders in de autoverzekering
Lees ook:Slim omgaan met autoschade
Lees ook:Verzekering tegen eind van de wereld
Lees ook:Zo bespaar je op je verzekering: 8 tips
Lees ook:Stalen ros is heilig

2 reacties op “Besparen op je autoverzekering

 1. rik

  niet de 7e tip maar wel een aanvulling.
  Voor een auto van 25 jr of ouder loont het om even rond te kijken.
  Voor nog geen 80euro per jaar ben je verzekerd..

    /  
 2. Manon

  vergelijk vandaag je premie nog op te kijken wat jij kunt besparen!

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.