Een nieuw leven voor kostgeld?

Bij mijn bezoekjes als budgetcoach kom ik regelmatig bij gezinnen met volwassen kinderen. Die kinderen wonen nog thuis, soms zelfs met aanhang. Gezellig! Zeker, maar ook kostbaar. Want die volwassen monden eten flink mee. Als je dan zelf krap in je centen zit, is het in mijn ogen niet meer dan normaal om de grote jongens en meiden – als ze een eigen inkomen hebben – te laten meedelen in de kosten. Kostgeld betalen dus, hoe ouderwets dat ook klinkt.

Ouders willen er meestal niet aan. Dat vinden ze niet fair naar de kinderen toe. Ze hebben zelf voor kinderen gekozen, voelen zich verplicht zo lang mogelijk voor ze te zorgen. Daar hebben ze natuurlijk wel gelijk in, dat ze zo goed mogelijk voor kun kids willen zorgen. De vraag is alleen hoe goed ze nu eigenlijk voor hen zorgen, door alles voor ze te betalen. Dat geldt al op eerdere leeftijd met zaken als kleding enzo, maar zeker als ze een eigen inkomen hebben. Kunnen ze lekker sparen voor later, is de redenering. Doen ze dat ook? Of geven ze alles gewoon lekker uit aan stappen, gadgets, bellen en vakanties? En leren ze daarvan met geld omgaan?

Wat als ze dan later op zichzelf gaan wonen. Weten ze dan wat het is om geld kwijt te zijn aan het dagelijkse leven? Nee! Daarom is het niet alleen voor jouw eigen financiële huishouding, maar ook voor de financiële toekomst van je kind een belangrijk signaal om kostgeld te heffen. Zo leren ze dat leven geld kost, dat eten niet gratis op de plank komt en dat voor een dak boven je hoofd en alles wat erbij komt gewoon betaald moet worden. Dat is eigenlijk nog een belangrijker voordeel van kostgeld, dan jouw eigen banksaldo. Heb je het geld niet nodig, dat kostgeld, dan kun je ervoor kiezen dat geld apart te zetten als een spaarpot voor het betalende kind. Zodat je die – als de eigen woonplek er eindelijk komt – een mooie som geld kunt meegeven. Twee vliegen in één klap. En zit je zelf superkrap, dan laat je één van die vliegen lekker vliegen. Zodat je wel gewoon je rekeningen kunt betalen en niet doorlopend zorgen hebt over je banksaldo.

Lees ook:Voed je kinderen op!
Lees ook:Gratis geld voor iedereen?
Lees ook:Leren dat leven geld kost
Lees ook:Besparen op je kinderen
Lees ook:Vrouwen verdienen bijna de helft minder dan mannen

Eén reactie op “Een nieuw leven voor kostgeld?

  1. Jan

    Kostgeld laten betalen is juist een goede manier om (oudere) kinderen te laten wennen aan vaste maandelijkse kosten, zodat ze al weten wat dat is voor ze op hun zelf gaan wonen.

    Kostgeld, wie is er niet groot mee geworden?

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.